Κονδυλωματα στη Γλωσσα

Τα κονδυλωματα στη γλωσσα οφείλονται σε μετάδοση του ιού HPV και ειδικότερα στους τύπους χαμηλού κινδύνου 6 και 11. Είναι καλοήθεις βλάβες και θεραπεύονται, ενώ μπορείτε ακόμα να τα δείτε να εμφανίζονται στα χείλη αλλά και σε άλλα σημεία μέσα στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, όπως στον ουρανίσκο. Συνήθως είναι επάρματα, δηλαδή μικρά εξογκώματα με ανθοκραμβοειδή επιφάνεια, άλλοτε όμως είναι πιο επίπεδα. Μεταδίδονται εύκολα μέσω στοματικού σεξ ή μέσω επαφής με υγρά ενός φορέα που έχει τους τύπους 6 και 11. Πρόκειται για τύπους που δεν προκαλούν κάποια νόσο, αλλά καλοήθεις βλάβες, οι οποίες θεραπεύονται.

Κονδυλώματα στη Γλώσσα και Καρκίνος

Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφτείτε τον ειδικό αν έχετε κονδυλωματα στη γλωσσα είναι επειδή μπορεί να έχετε μολυνθεί και από άλλους τύπου του ιού HPV που είναι υψηλού κινδύνου, όπως οι 16 και 18. Αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στη γλώσσα και τον στοματοφάρυγγα και να εξελιχθούν σε καρκίνο. Δεν είναι τυχαίο που η εξάπλωση του ιού HPV συνδέεται με μεγάλη αύξηση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα και κυρίως εκείνου που χτυπά τη βάση της γλώσσας. Μάλιστα ο αριθμός όσων εμφάνισαν την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στην Αμερική το 2009 ήταν μεγαλύτερος από ότι εκείνος στις γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας την ίδια χρονιά.

Κονδυλώματα στη Γλώσσα - ΕΞΕΤΑΣΗ

Συμπερασματικά, τα κονδυλωματα στη γλωσσα είναι καλοήθη και δεν πρέπει να σας πανικοβάλουν, καθώς οφείλονται σε χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού HPV και δεν δημιουργούν κακοήθεια. Ωστόσο, τα κονδυλώματα πρέπει να σας κινητοποιήσουν να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας που θα δει τις βλάβες και θα τις θεραπεύσει ώστε να μην μεταδοθούν και να μην επεκταθούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα ελέγξει όλη τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα για άλλες βλάβες υψηλού κινδύνου που δημιουργούν καρκίνο και συνήθως συνυπάρχουν με τα κονδυλώματα. Ο κλινικός έλεγχος είναι σημαντικός καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη εξέταση στον στοματοφάρυγγα με εκείνη που γίνεται στον τράχηλο της μήτρας (HPV DNA Test).

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διάγνωση για τα κονδυλωματα στη γλωσσα γίνεται από δερματολόγο ή στοματολόγο που έχει γνώσεις πάνω στο θέμα. Θεραπεύονται με λέιζερ διοξειδίου (CO2) μέσα σε μία συνεδρία, αλλά αν είναι πολλά ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποια άλλη θεραπεία. Για να μην υποτροπιάσουν και υπάρξει επιμόλυνση πρέπει να προσέχετε τις επαφές σας και να παίρνετε πάντα προφυλάξεις. Ακόμα, υπάρχει το εμβόλιο για τον HPV που προστατεύει και από τα κονδυλώματα.

Αν έχετε κονδυλωματα στη γλωσσα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν δεν τα αντιμετωπίσετε άμεσα αυτά μπορεί να εξαπλωθούν και να μεταδοθούν στον σύντροφό σας. Επίσης, ο σύντροφός σας πρέπει κι αυτός να ελεγχθεί, καθώς ίσως είναι ο φορές του ιού HPV που σας μετέδωσε τις βλάβες και ίσως μάλιστα έχει κι εκείνος κονδυλώματα.

HPV DNA Test

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το HPV DNA Test προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωση ως προς τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451