Κονδυλωματα στα Ποδια

Τελευταία έχετε παρατηρήσει κάποιες βλάβες που μοιάζουν με κονδυλωματα, στα πόδια σας. Ορισμένα είναι επίπεδα και πολύ παχιά και σκληρά και άλλα έχουν μια επιφάνεια που ξεχωρίζει από το υπόλοιπο δέρμα. Έχετε ανησυχήσει. Άραγε, εμφανίζονται κονδυλώματα στα πόδια, σαν αυτά που μπορεί να μεταδοθούν μέσω σεξουαλικής επαφής;

Κονδυλώματα στα Πόδια - ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Για τα κονδυλωματα στα ποδια ευθύνεται ο ιός HPV, γνωστός ως ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ορισμένοι τύποι του προσβάλλουν το δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα και κάποιοι άλλοι βλεννογόνους στα γεννητικά όργανα (κόλπος, αιδοίο, χείλη αιδοίου, πρωκτός, ουρήθρα, πέος) αλλά και τα χείλη, το στόμα, το λάρυγγα και το φάρυγγα. Οι πιο συχνοί τύποι του ιού HPV που προσβάλλουν τα πέλματα δημιουργούν καλοήθεις βλάβες (τύπου κονδυλώματα) στα πόδια. Ωστόσο οι επιστήμονες τα αποκαλούν μυρμηγκιές. Επίσης άλλοι τύποι του ιού ευθύνονται για δημιουργία θηλωμάτων στα πόδια. Όλα τα παραπάνω είναι καλοήθη, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς εμποδίζουν τη βάδιση και μεταδίδονται με διάφορους τρόπους (πετσέτα, υποδήματα κ.ά). Επίσης γνήσια κονδυλώματα (HPV 6,11) μπορούν να εμφανιστούν στο άνω τμήμα των μηρών, λόγω επέκτασής τους από τα γεννητικά όργανα.

Κονδυλώματα στα Πόδια - ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ

Οι τύποι 1, 2, 3, 4, 27, 28, 58 δημιουργούν τύπου κονδυλώματα στα πέλματα των ποδιών. Κάποια μοιάζουν με μικρογραφία κουνουπιδιού (ανθοκραμβοειδή) και μπορεί να αιμορραγήσουν, ειδικά αν τα πειράξετε (π.χ. τα ξύσετε) ή με την τριβή. Επίσης ίσως νιώθετε πόνο όταν περπατάτε ή είστε όρθιοι.

Οι μυρμηγκιές που παρουσιάζονται στα πέλματα μοιάζουν με κυκλική βλάβη και έχουν τραχιά επιφάνεια. Έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος και αναπτύσσονται σε σημεία των πελμάτων που δέχονται μεγάλες πιέσεις, γι’ αυτό πολλοί τους συγχέουν με κάλους (ενώ δεν είναι). Μια σημαντική διαφορά που παρουσιάζουν οι μυρμηγκιές στα πέλματα από τους κάλους είναι ότι έχουν τη μορφή σκληρών οζιδίων. Μάλιστα αν ο γιατρός απομακρύνει την υπερκερατωσική παχιά τους επίστρωση με ένα μικρό ιατρικό εργαλείο θα βρει από κάτω μαύρα στίγματα. Στις γυναίκες οι συγκεκριμένες βλάβες παρουσιάζονται συνήθως στο μπροστινό μέρος των ποδιών, κάτω από τα δάχτυλα. Αυτές μπορούν να γίνουν επώδυνες.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Οι μυρμηγκιές (ή μυρμηκιές) θεραπεύονται από τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο με διάφορους τρόπους. Η πιο σύγχρονη μέθοδος που προσφέρει αποτέλεσμα σε μία συνεδρία είναι το λέιζερ CO2 ή λέιζερ διοξειδίου. Στην κλινική μας το λέιζερ διοξειδίου είναι και η μέθοδος εκλογής καθώς δείχνει να έχει τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής, ενώ είναι ατραυματική. Άλλες θεραπευτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την κρυοπηξία (κρυοθεραπεία) με υγρό άζωτο, τεχνική που απαιτεί μερικές εφαρμογές για πλήρη εξάλειψη των μυρμηγκιών στα πόδια. Επίσης υπάρχει ο καυτηριασμός (ή διαθερμία ή διαθερμοπηξία) που όμως αφήνει συχνά ουλή κ.ά. Τέλος στα φαρμακεία διατίθενται διάφορες κρέμες με τριχλωροξικό οξύ και άλλες ουσίες που θεραπεύουν μέσα από έναν κύκλο εφαρμογών στο σπίτι. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν ενδείκνυται για χρήση σε παιδιά.

HPV DNA Test

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το HPV DNA Test προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωση ως προς τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451