Τυποι Κονδυλωματων

Οι επιστήμονες έχουν ταυτοποιήσει πάνω από 150 τύπους του ιού HPV. Τουλάχιστον 30 από αυτούς μπορούν να μεταδοθούν με σεξουαλική επαφή κάθε μορφής (κολπική, πρωκτική, στοματική, χέρια κ.ά). Τα συμπτώματα που βιώνει κάποιος εξαρτώνται από τον τύπο με τον οποίο έχει μολυνθεί. Ορισμένοι προκαλούν διάφορα είδη κονδυλωμάτων και άλλοι αλλοιώσεις στον τράχηλο.

Κονδυλώματα - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι περισσότεροι τυποι κονδυλωματων είναι χαμηλού κινδύνου. Ειδικότερα, τα οξυτενή (εξωτερικά) κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα αλλά και στο λάρυγγα είναι καλοήθεις βλάβες που πρέπει όμως να αντιμετωπίζονται γιατί μεταδίδονται εύκολα με το σεξ. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη κονδυλωμάτων που αρχικά δεν προκαλούν συμπτώματα, όπως εκείνα που εμφανίζονται κυρίως εσωτερικά, στον τράχηλο της μήτρας. Συγκεκριμένα τα είδη αλλοιώσεων που προκαλεί ο ιός HPV είναι:

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66-68, 73, 82 κ.ά
  • Καρκίνος σε πνεύμονα/λαιμό: 16, 18, 30
  • Αλλοιώσεις (και CIN): 6, 11, 16, 18, 26, 27, 30, 31, 33
  • Κονδυλώματα στο λάρυγγα: 6, 11, 16, 18, 26, 27, 30, 31, 33 κ.ά
  • Κονδυλώματα στα πόδια: HPV 1 κ.ά. Αυτά δεν είναι κονδυλώματα αλλά Μυρμηκιές
  • Κοινές μυρμηκιές: 2, 4, 26, 27, 29, 57
  • Επίπεδες μυρμηκιές: 3, 10, 27, 28, 41, 49
  • Θηλώματα δέρματος: Τα δημιουργούν διάφοροι καλοήθεις τύποι.

 

Οι περισσότεροι τυποι κονδυλωματων χαμηλού κινδύνου που βλέπουμε περιγενετικά οφείλονται στους τύπους ιού HPV 6 και 11 και είναι καλοήθεις βλάβες. Μάλιστα αυτοί οι δύο ευθύνονται για το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων. Από την άλλη, τα είδη κονδυλωμάτων που είναι υψηλού κινδύνου και αναπτύσσονται στον τράχηλο της μήτρας οφείλονται περισσότερο στους τύπους 16 και 18. Έως το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε αυτούς τους δύο τύπους. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τύποι ιού HPV στη λίστα που δημιουργούν κονδυλώματα αλλά είναι λιγότερο συχνοί. Όλα τα είδη κονδυλωμάτων παρουσιάζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες έως 8 μήνες από τότε που σας μεταδόθηκε ο ιός.

Τα τελευταία είναι εκβλαστήσεις στο δέρμα που μοιάζουν με σπυράκι ή μικρογραφία κουνουπιδιού και δεν προκαλούν καρκίνο.Ο γιατρός θα καθορίσει ποια μέθοδος είναι ιδανική, ανάλογα με το είδος των κονδυλωμάτων, το μέγεθός τους, τον αριθμό τους και το αν η HPV λοίμωξη εμμένει ή υποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να φροντίζετε το ανοσοποιητικό σας, να παίρνετε προφυλάξεις στις επαφές σας και να προτιμάτε έναν σταθερό σύντροφο και όχι πολλαπλούς. Επίσης , ώστε ο γιατρός σας να κρίνει αν πρέπει να παρακολουθήστε στενά.

ΤΥΠΟΙ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Εξωτερικά Κονδυλώματα

Τα εξωτερικά κονδυλώματα μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή ελίτσες με ανώμαλη επιφάνεια και είναι καλοήθεις σχηματισμοί που οφείλονται κυρίως στους τύπους του ιού HPV 6 και 11.

Εσωτερικά Κονδυλώματα

Οι πιο επικίνδυνοι από τους τύπους που χτυπούν τον τράχηλο της μήτρας και προκαλούν επίπεδα ή αλλιώς εσωτερικά κονδυλώματα θεωρούνται οι 16, 18, 31, 33 και 45.

Οξυτενή Κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, όπως κονδυλώματα στον κόλπο, το αιδοίο τα χείλη του αιδοίου, η ουρήθρα, το πέος αλλά και το περίνεο και ο πρωκτός.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451