Κονδυλώματα HPV και Καρκίνος
Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό HPV αυτοϊώνται, σε κάποιες η λοίμωξη μπορεί να εμμένει και τελικά να οδηγήσει σε κακοήθεια. Σύμφωνα με τον
Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε γυναίκες με γερό ανοσοποιητικό μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πάρει 15-20 χρόνια, ενώ σε εκείνες με αδύναμο οργανισμό ίσως 5-10 έτη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο ζωής σας, τη διατροφή σας, να ξεκουράζεστε και να κάνετε γυναικολογικό τσεκάπ. Οι πιο σημαντικές εξετάσεις είναι το ετήσιο τεστ Παπ, το
HPV DNA test που δείχνει αν έχετε μολυνθεί από τον ιό και από ποιον τύπο του και στη συνέχεια ο γιατρός θα προτείνει εξατομικευμένα πρωτόκολλα, εφόσον εντοπίσει κάτι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει αρκετές πληροφορίες για τα κονδυλώματα και τον HPV και προτείνει ως μέσα πρόληψης:
- Αποχή από το κάπνισμα που είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του πέους.
- Επιλογή σταθερού συντρόφου
- Χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή κάθε μορφής
- Περιτομή
- Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές καλό είναι να κάνουν την εξέταση HPV DNA test για να δουν αν έχουν προσβληθεί από κάποιον ογκογόνο τύπο του HPV και να παρακολουθούνται στενά.
- Το εμβόλιο για τον HPV ιδανικά πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Ένα από τα δύο που διατίθενται στην αγορά προστατεύει και από τους τύπους που προκαλούν κονδυλώματα.