Οξυτενη Κονδυλωματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, όπως κονδυλώματα στον κόλπο, το αιδοίο, τα χείλη του αιδοίου, η ουρήθρα, το πέος αλλά και το περίνεο και ο πρωκτός. Ακόμα παρουσιάζονται στο λάρυγγα, τα χείλη του στόματος, το φάρυγγα κ.ά. Ονομάζονται αλλιώς μυρμηκιές γεννητικών οργάνων και υπεύθυνος για την εμφάνισή τους είναι ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Είναι μεταδιδόμενα κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής κάθε μορφής (χέρια, στοματικό σεξ, κολπική, πρωκτική επαφή) αλλά και με ξυραφάκι.

Οξυτενή Κονδυλώματα - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Περίπου το 90% από αυτά σχετίζονται με τους τύπους του ιού HPV 6 και 11 οι οποίοι είναι αθώοι και δεν προκαλούν δυσπλασία. Όμως μπορεί να εμφανιστούν στο λάρυγγα και να δημιουργήσουν λαρυγγική θηλωμάτωση, μια κατάσταση που ίσως επιμένει προκαλώντας συριγμό, δύσπνοια κ.ά. Από την άλλη, κάποιοι άλλοι τύποι του ιού HPV που μπορούν να δημιουργήσουν κακοήθεια αν και είναι μέτριου κινδύνου είναι οι 33, 35, 39, 45, 51, 58, ενώ υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου είναι οι τύποι HPV 16 και 18.
Οι δύο αυτές τελευταίες κατηγορίες δεν δημιουργούν κονδυλώματα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι λίγο περίπλοκη, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλώματα που είναι καλοήθεις βλάβες συνυπάρχουν με μόλυνση από άλλου τύπου ιό HPV που προκαλεί κακοήθεια.

Οξυτενή Κονδυλώματα - ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Υπάρχει ένα πιο σπάνιο νόσημα που λέγεται μποβενοειδής βλατίδωση. Πρόκειται για βλάβες που εξωτερικά μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση με τα οξυτενή κονδυλώματα, αλλά δεν είναι καλοήθεις βλάβες. Ανήκει στις ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες και μπορεί να προκαλέσει καρκίνωμα, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Υπεύθυνοι για την εμφάνισή της μποβενοειδούς βλατίδωσης είναι μεταξύ άλλων και οι τύποι υψηλού κινδύνου του HPV 16 και 18. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ιστολογική εξέταση.

Μια άλλη πάθηση που συχνά συγχέεται με τα οξυτενή (εξωτερικά) κονδυλώματα είναι η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση. Οι βλάβες μοιάζουν σα να είναι κολλημένες στο δέρμα και εμφανίζονται σε διάφορα χρώματα-από καφέ μέχρι κιτρινωπό. Είναι κυρίως καλοήθεις, όπως τα οξυτενή κονδυλώματα, αλλά πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση γιατί χρήζει άλλης αντιμετώπισης.

Τέλος με γιγαντιαία οξυτενή κονδυλώματα μοιάζουν οι όγκοι του Buschke-Löwenstein που εμφανίζονται στην περιγενετική και περιπρωκτική περιοχή. Η πρώτη τους κλινική εικόνα δείχνει ότι είναι καλοήθεις βλάβες, αλλά καταστρέφουν γύρω ιστούς, είναι επιθετικοί και μπορεί να εξαλλαχθούν σε καρκίνωμα. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να αιμορραγούν και να δημιουργούνται επιμολύνσεις στην περιοχή. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση θεωρείται η χειρουργική εκτομή. Οι όγκοι αυτοί που αρχικά μοιάζουν με τεράστια κονδυλώματα οφείλονται σε χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού HPV.

Επίσης, στη διαφοροδιάγνωση των κονδυλωμάτων περιλαμβάνονται τα θηλώματα, οι μυρμηγκιές, οι σπίλοι γεννητικών οργάνων που μπορεί λανθασμένα να εκληφθούν ως οξυτενή κονδυλώματα.

HPV 6 & 11

Οξυτενή Κονδυλώματα

Καρκίνος τραχήλου μήτρας

ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα οξυτενή κονδυλώματα θεραπεύονται και μάλιστα όσο πιο νωρίς απευθυνθείτε στο γιατρό τόσο καλύτερα θα ανταποκριθούν στη θεραπεία. Οι θεραπείες είναι η κρυοθεραπεία (κυρίως αν είναι κάπως μεγάλα και πολλά), η εφαρμογή λέιζερ διοξειδίου CO2 (αν τα  κονδυλώματα είναι μικρές, μεμονωμένες βλάβες), ο καυτηριασμός ή διαθερμία (για μικρές βλάβες) και οι κρέμες που προτείνει ο γιατρός και μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι υπό τις οδηγίες του.

Κρυοθεραπεία

Ο γιατρός καταστρέφει τις δερματικές αλλοιώσεις με υγρό οξείδιο/πρωτοξείδιο αζώτου στην προβληματική περιοχή.

Λέιζερ διοξειδίου CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί.

Φαρμακευτικές Κρέμες

Οι φαρμακευτικές, εξειδικευμένες κρέμες που προτείνει ο γιατρός και μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι υπό τις οδηγίες του.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451