Μολυσματικη Τερμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και οφείλεται σε έναν DNA ιό, τον MCV (Moluscum Contagiosum Virus) ή αλλιώς ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Η μολυσματική τέρμινθος επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως όμως παιδιά ενός ως 10 ετών, τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και όσους έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4, με πιο συχνό τον MCV-1 και στη συνέχεια τον MCV-2 που ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.

Μολυσματική Τέρμινθος - ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η μετάδοση του ιού γίνεται με τη σωματική επαφή, αλλά και με την επαφή του δέρματος με μολυσμένα απο τον ιό αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα και σεντόνια. Αποτελεί μια πολύ συχνή δερματική λοίμωξη στα παιδιά, ενώ αποτελεί και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στους ενήλικες. Η μολυσματική τέρμινθος αγαπά τις ζεστές και υγρές περιοχές καθώς μπορεί να μεταδοθεί από το βρώμικο νερό και από την άμμο στην οποία ξαπλώνουμε το καλοκαίρι. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που αθλούνται σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια.

Μολυσματική Τέρμινθος - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται με μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια. Προσομοιάζουν με σπυρί αλλά συχνά είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο κοντά στο χρώμα του δέρματος, ενώ φέρουν ένα λακκάκι στο κέντρο τους και περιέχουν ένα κερατινοποιημένο βύσμα στο εσωτερικό τους.

Εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, τον κορμό και τα άνω και κάτω άκρα στις μικρότερες ηλικίες, και στους ενήλικες εμφανίζονται κυρίως γύρω από τα γεννητικά όργανα, στο εσωτερικό μέρος των μηρών, στην περιοχή του πρωκτού, στις μασχάλες και στην κοιλιά. Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι ανώδυνες αλλά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή κάποια έντονη ενόχληση σε περιπτώσεις επιμόλυνσης και φλεγμονής. Τα σπυράκια αυτά εμφανίζονται συνήθως στα σημεία τριβής µε ρούχα, όπως στον λαιμό, στη µασχάλη και στον κορμό, αλλά και στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και τα γεννητικά όργανα.

Μολυσματική Τέρμινθος - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση είναι κατά βάση κλινική ενώ αν χρειαστεί, επί οποιασδήποτε αμφιβολίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί και βιοψία. Ο στόχος της θεραπείας της μολυσματικής τερμίνθου είναι η βελτίωση των πιθανών συμπτωμάτων όπως τον πόνο ή τη φαγούρα, αλλά και η αφαίρεση των βλαβών για αισθητικούς λόγους. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν με θεραπεία οι βλάβες, μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό ενώ σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί και αυτόματη εξαφάνιση.

Σε αντίθεση με άλλους δερματικούς ιούς που μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό του ασθενούς σε λανθάνουσα κατάσταση και να επανεμφανιστούν, όπως ο HPV και ο ιός του απλού έρπητα, ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου δεν παραμένει στο σώμα εφόσον αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βλάβες που δημιουργεί. Για τους παραπάνω λόγους υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της οριστικής θεραπείας τους.

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εάν παρουσιάσετε μολυσματική τέρμινθο, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το δερματολόγο σας. Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία είναι απλή, καθώς η νόσος υποχωρεί και δεν αφήνει ουλές. Ορισμένες φορές όμως η νόσος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, κυρίως σε παιδιά με τάση για έκζεμα ή σε ανοσοκατεσταλμένα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή της θεραπείας είναι το μέγεθος, ο αριθμός, η ανατομική περιοχή που συναντώνται οι βλάβες, η ηλικία του ασθενούς και οι παρενέργειες σε κάθε περίπτωση.

Η κατ’οίκον θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ερεθιστικών ουσιών, όπως το σαλικυλικό οξύ, τα ρετινοειδή, το υδροξείδιο του καλίου και η κανθαριδίνη με αμφίβολα αποτελέσματα. Επίσης μπορεί να γίνει εφαρμογή ποδοφυλλοτοξίνης (0,5% κρέμα), που όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εγκύους και αποτελεί μια αρκετά καυστική ουσία και κρέμας ιμικουϊμόδης, για ενίσχυση της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στα σημεία εμφάνισης των βλαβών.

Η καλύτερη αποτελεσματική θεραπεία  είναι το Laser CO2. Το laser προκαλεί εξάχνωση των βλαβών και τις αφαιρεί ολοκληρωτικά και άμεσα. Συνήθως απαιτείται τοπική αναισθησία στις πιο μεγάλες βλάβες. Η δράση του laser είναι απόλυτα ακριβής και αφήνει τον τριγύρω υγιή δερματικό ιστό ανέπαφο, γεγονός που σημαίνει πως μειώνεται η πιθανότητα να δημιουργηθούν αντιαισθητικές ουλές.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Μικροχειρουργική

Αφαίρεση και σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα (απόξεση) και στη συνέχεια εφαρμογή βάμματος ιωδίου. Είναι μια επώδυνη διαδικασία η οποία συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία.

Διαθερμοπηξία

Ηλεκτροχειρουργική ή διαθερμοπηξία που επιτελείται υπό τοπική αναισθησία και είναι αποτελεσματική και σε μεγαλύτερες σε μέγεθος βλάβες, αλλά μπορεί επίσης να αφήσει μικρές ουλές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451