Κονδυλωματα στον Αντρα

Οι αλλοιώσεις που προκαλεί ο ιός HPV εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του πέους και χτυπούν και την υγεία του άντρα. Τα κονδυλωματα στον αντρα εμφανίζονται κυρίως στο πέος, το περίνεο, το όσχεο, τον πρωκτό και την ουρήθρα και η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και με τεστ πρωκτού (δείγμα όπως στο τεστ Παπ). Ο ιός HPV είναι εξίσου συχνός και προκαλεί κονδυλωματα σε γυναικες και άντρες και είναι επίσης επικίνδυνος. Οι υψηλού κινδύνου τύποι του που δεν σχετίζονται με τα κονδυλώματα (τις καλοήθεις βλάβες), μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πέους και του πρωκτού.

Τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται σε όλους όσοι έχουν HPV, καθώς μια μεγάλη μερίδα παραμένουν φορείς και ασυμπτωματικοί. Μάλιστα, οι τύποι του ιού HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στους άντρες-και είναι διαφορετικοί από αυτούς που δημιουργούν κονδυλώματα- σπάνια προκαλούν συμπτώματα.

Γι’ αυτό το λόγο αν κάποιος άντρας εμφανίσει κονδυλώματα καλό είναι να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό για να ελεγχθεί και εκείνος και η σύντροφός του. Είναι πιθανό να έχει και άλλους τύπους που σχετίζονται με πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των γεννητικών οργάνων. Από εκεί και πέρα ο δερματολόγος θα αποφασίσει ανάλογα με την κλινική εικόνα με ποια μέθοδο θα αφαιρεθούν τα κονδυλωματα στον αντρα (στο πέος οι επιλογές είναι κυρίως λέιζερ ή καυτηριασμός που προσφέρουν πιο άμεσο αποτέλεσμα από την κρυοπηξία). Σε κάθε περίπτωση τα κονδυλωματα στον αντρα πρέπει να αφαιρεθούν γιατί μέσω των βλαβών μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα ο ιός.

Κονδυλώματα στον Άνδρα - ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Οι άντρες καλό είναι να γνωρίζουν ότι το προφυλακτικό ναι μεν προστατεύει από τη μετάδοση του ιού HPV, αλλά όχι 100% καθώς υπάρχουν εκτεθειμένες περιοχές, όπως το όσχεο, το εφήβαιο, το περίνεο και ο πρωκτός που παραμένουν ευάλωτες. Επίσης, ο ιός δεν επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα και σεξουαλική απόδοση ενός άντρα, εκτός και αν τα κονδυλώματα έχουν βγει στην ουρήθρα. Τέλος, το εμβόλιο για τον HPV είναι ένα πολύτιμο μέσο πρόληψης καθώς προστατεύει από τη μετάδοση των τύπων που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων κονδυλωμάτων και από τους επικίνδυνους τύπους που σχετίζονται με προκαρκινικές δυσπλασίες και καρκίνο στο πέος, τον πρωκτό, την ουρήθρα κ.α. Δυστυχώς το εμβόλιο για τον HPV δεν καλύπτεται στην Ελλάδα για τους άντρες από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΑ - ΕΜΒΟΛΙΟ

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του έρευνες έχουν αποδείξει ότι το τετραδύναμο εμβόλιο για τον HPV προσφέρει σημαντική προστασία σε άντρες που χάρη σε αυτό έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν κονδυλώματα. Ενδεικτικά μια μεγάλη μελέτη (π.χ. PLoS One, 2014) που έγινε σε πληθυσμό ομοφυλόφιλων αντρών άνω των 26 ετών έδειξε ότι ο εμβολιασμός σε 313 ασθενείς με ή χωρίς ιστορικό με κονδυλώματα μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης των αλλοιώσεων. Από όσους εμβολιάστηκαν το 3,7% εμφάνισαν κονδυλώματα - γιατί το εμβόλιο για τον HPV δεν προστατεύει από όλους τους τύπους του ιού - ενώ σε εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18,8%.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451