Κονδυλωματα στα Γεννητικα Οργανα

Τα κονδυλώματα είναι ένα συχνό αφροδίσιο νόσημα που χτυπά τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο, το αιδοίο, τα χείλη του αιδοίου, το πέος, τους όρχεις, το περίνεο, τον πρωκτό κ.ά. Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται στην περιοχή πάνω και γύρω από τα γεννητικά όργανα και προσβάλλουν το δέρμα και τους βλεννογόνους στο πρόσωπο και το σώμα. Μεταδίδονται περισσότερο μέσα από την σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική, με χρήση χεριών), ενώ η επιμόλυνση μπορεί να γίνει και αν χρησιμοποιηθεί ξυραφάκι στην περιοχή για αποτρίχωση.

Κονδυλώματα στα Γεννητικά Όργανα - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα κονδυλωματα στα γεννητικα οργανα οφείλονται στη μετάδοση του ιού HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). Ορισμένοι τύποι του είναι χαμηλού κινδύνου και προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα. Οι πιο συχνοί είναι οι 6 και 11. Αν και χαμηλού κινδύνου δεν πρέπει να υποτιμώνται, καθώς σχετίζονται, σπάνια, και με την εμφάνιση γιγαντιαίων κονδυλωμάτων που οδηγούν ακόμα και σε καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα πρέπει να απομακρύνονται. Οι πιο σημαντικές θεραπείες είναι το λέιζερ διοξειδίου που αφαιρεί τα γεννητικά κονδυλώματα ακόμη και μέσα σε μία συνεδρία και είναι ιδανικό για μικρές και μεμονωμένες βλάβες. Ακόμα υπάρχει ο καυτηριασμός ή διαθερμία που επίσης αφαιρεί με τοπική αναισθησία τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και η κρυοπηξία που ενδείκνυται κυρίως για κονδυλώματα που συρρέουν και εκείνα μεγαλύτερου μεγέθους.

Κονδυλώματα στα Γεννητικά Όργανα - ΠΡΟΛΗΨΗ

Μετά τη θεραπεία τα κονδυλώματα ίσως υποτροπιάσουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα που ενισχύουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού: αποχή από το κάπνισμα, ξεκούραση, σωστή διατροφή. Ακόμα να παίρνετε προφυλάξεις στη σεξουαλική επαφή και να έχετε σταθερό σύντροφο. Τέλος, μια έξυπνη ιδέα είναι να κάνετε το εμβόλιο για τον ιό HPV. Το τετραδύναμο (ή τετραπλό) προστατεύει από την εμφάνιση κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.

Κονδυλώματα στα Γεννητικά Όργανα και Καρκίνος

Από την άλλη, κάποιοι άλλοι τύποι του ιού HPV που είναι υψηλού κινδύνου μπορεί να προκαλέσουν εσωτερικά (επίπεδα) κονδυλώματα στον τράχηλο της μήτρας. Οι συγκεκριμένες βλάβες διαφέρουν από τις υπόλοιπες που είναι στα γεννητικά όργανα γιατί η πορεία της HPV λοίμωξης ίσως οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις και στη συνέχεια σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η εξέλιξη αυτή απαιτεί να περάσουν αρκετά χρόνια και να μην υπάρξει έγκαιρη ιατρική παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση τα εσωτερικά κονδυλώματα στα γεννητικά χρήζουν στενής παρακολούθησης.
Κι εδώ οι κινήσεις πρόληψης είναι ίδιες όπως και στα οξυτενή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Το εμβόλιο για τον HPV παραμένει σημαντικό, καθώς προστατεύει από τα επικίνδυνα στελέχη του ιού HPV με πιο σημαντικά τον 16 και τον 18.

Κονδυλώματα στα Γεννητικά Όργανα - ΕΞΕΤΑΣΗ

Επίσης εκτός από τον κλινικό έλεγχο, σημαντική εξέταση για τα κονδυλώματα είναι και το HPV DNA Test. Με αυτό ο εξειδικευμένος δερματολόγος λαμβάνει ιστολογικό δείγμα τόσο από τον τράχηλο όσο και από τα κονδυλώματα. Με αυτό τον τρόπο κατονομάζει τους τύπους με τους οποίους έχετε μολυνθεί και βλέπει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451