Κονδυλωματα Πρωκτου

 

Κονδυλώματα Πρωκτού - ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (κόλπος, αιδοίο, χείλη αιδοίου, πέος, όρχεις, ακροποσθία), στο περίνεο, τον πρωκτό αλλά και την στοματοφαρυγγική κοιλότητα. Τα κονδυλώματα πρωκτού προκύπτουν κυρίως ύστερα από πρωκτική επαφή αλλά και με επαφή με υγρά του κόλπου και μεταφορά τους με τα χέρια. Αρχικά παρουσιάζονται ως μικρές εκβλαστήσεις του δέρματος με ανώμαλη επιφάνεια και το μέγεθός τους μπορεί να είναι μικρό όσο η κεφαλή μιας καρφίτσας. Στην συνέχεια είναι πιθανό να μεγαλώσουν προκαλώντας ακόμα και πόνο, αιμορραγία και φαγούρα.

Για τα κονδυλώματα αυτά ευθύνονται ορισμένοι τύποι του ιού HPV με πιο συχνούς τον 6 και τον 11. Παρόλο που είναι καλοήθεις βλάβες πρέπει να αφαιρεθούν γιατί μεταδίδονται εύκολα και μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη λειτουργικότητα ενός ανθρώπου.

Κονδυλώματα Πρωκτού - ΕΞΕΤΑΣΗ

Για να διαπιστώσει ο γιατρός από ποιους τύπους του ιού HPV έχετε μολυνθεί μπορεί να εφαρμόσει την εξέταση HPV DNA test και σε άντρα, ειδικά σε περίπτωση που έχει κονδυλωματα πρωκτου. Συνήθως παίρνει δείγμα ιστού με ένα στυλεό ή βουρτσάκι και το αναλύει. Αν διαπιστωθεί ότι οι τύποι είναι ογκογόνοι (υψηλού κινδύνου) και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού ο γιατρός μπορεί να συστήσει στον/στην ασθενή να παρακολουθείται συχνά.

Για να αποτρέψετε την υποτροπή των κονδυλωμάτων μετά τη θεραπεία ή την επαναμόλυνση με άλλους τύπους του ιού HPV καλό είναι να προσέχετε τις επαφές σας παίρνοντας προφυλάξεις και επιλέγοντας σταθερό σύντροφο αντί για ευκαιριακές σχέσεις. Ο σύντροφός σας πρέπει επίσης να ακολουθήσει θεραπεία αν είναι μολυσμένος και να ελεγχθεί, καθώς ενδέχεται να μην παρουσιάζει συμπτώματα. Τέλος, ζητήστε πληροφορίες για το τετραδύναμο εμβόλιο που παρέχει προστασία από τη μετάδοση κονδυλωμάτων (επομένως και τη μόλυνση της περιοχής του πρωκτού).

Τα κονδυλωματα πρωκτου, σε περίπτωση που είναι μεγάλα, συγχέονται συχνά (και ίσως η διάγνωση είναι αυτή) με μια άλλη κατάσταση γνωστή ως όγκοι Buschke-Löwenstein (γιγαντιαία κονδυλώματα). Για την εμφάνισή τους ευθύνονται οι χαμηλού κινδύνου τύποι HPV 6 και 11, αλλά η εξέλιξη των συγκεκριμένων κονδυλωμάτων είναι πολύ επιθετική, αφού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο. Συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική εκτομή, καθώς οι βλάβες είναι μεγάλες, και στη συνέχεια συστήνεται παρακολούθηση.

Για τη γρήγορη αποθεραπεία και την καλή εξέλιξη της HPV λοίμωξης φροντίστε το ανοσοποιητικό σας, δώστε έμφαση στη διατροφή σας, απέχετε από το κάπνισμα και προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΠΡΩΚΤΟΥ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν τα κονδυλωματα πρωκτου είναι εξωτερικά μπορούν να θεραπευτούν με λέιζερ διοξειδίου μέσα σε μία συνεδρία, με διαθερμία ή καυτηριασμό και με κρυοπηξία, αλλά και με ειδικές φαρμακευτικές κρέμες που εφαρμόζετε μόνοι σας έπειτα από σύσταση και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ωστόσο, αν είναι εσωτερικά ίσως χρειάζεται άλλη θεραπεία. Ενδεικτικά, εφαρμόζεται το λέιζερ διοξειδίου, η διαθερμία αλλά και η χειρουργική μέθοδος.

Κρυοπηξία

Ο γιατρός καταστρέφει τις δερματικές αλλοιώσεις με κρυοπηξία, δηλαδή με υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο αζώτου, το οποίο φροντίζει να ψεκάζει στην προβληματική περιοχή.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451