Κονδυλωματα Μεταδοση

Οι τύποι του ιού HPV που προκαλούν κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής (με χέρια, στοματικό/πρωκτικό σεξ). Η μετάδοση των κονδυλωμάτων είναι πιο επίφοβο να γίνει όταν η σεξουαλική επαφή πραγματοποιείται συχνά χωρίς προφυλάξεις ή με διαφορετικούς συντρόφους που έχουν άγνωστο σεξουαλικό ιστορικό. Τα 2/3 των ανθρώπων που έχουν σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει κονδυλώματα αναπτύσσουν και εκείνοι κονδυλώματα μέσα σε 3 μήνες.

Κονδυλώματα - ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΕΞ

Η μετάδοση κονδυλωμάτων στο λάρυγγα, το στόμα γίνεται μέσα από το στοματικό σεξ. Γενικά η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως μέσα από την κολπική και πρωκτική επαφή, αλλά ο ιός HPV μπορεί να μεταφερθεί ακόμα κι αν κάποιος (ο φορέας) δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός και έχει σχέση ακόμα και με έναν μόνο σύντροφο μπορεί να πάρει τον ιό HPV.

Κονδυλώματα - ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

Επίσης κάποιος που είναι επιρρεπής σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως πχ. έρπης, είναι πιο ευάλωτος στο να έχει εμμένουσα HPV λοίμωξη και να εμφανίσει κονδυλώματα έπειτα από επαφή με τον ιό HPV. Η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοση των κονδυλωμάτων, καθώς αφήνει ακάλυπτα σημεία μεταξύ του υγιούς και μολυσμένου δέρματος. Επίσης τα κονδυλώματα μεταδίδονται με το ξυραφάκι αλλά και με έκθεση των βλεννογόνων στον ιό.

Κονδυλώματα - ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Έχουν επίσης περιγραφεί και περιστατικά περιγεννητικής μετάδοσης κονδυλωμάτων από τη μητέρα στο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και στο έμβρυο με ανιούσα λοίμωξη από το γεννητικό σωλήνα ή τον πλακούντα.

Κονδυλώματα - ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΩΑΣΗ

Η μετάδοση των κονδυλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων γίνεται την ίδια στιγμή της επαφής με τον ιό HPV αλλά η επώασή τους πραγματοποιείται μέσα σε λίγες εβδομάδες έως και περίπου οκτώ μήνες μετά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρξουν καν συμπτώματα για αρκετά χρόνια, ειδικά αν έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που εμποδίζει τον ιό HPV να εξαπλωθεί. Είναι σύνηθες κάποιοι που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV στην περιοχή των γεννητικών οργάνων να μην εμφανίσουν κονδυλώματα στην περιοχή της επαφής. Ωστόσο ακόμα κι αν δεν υπάρξει κανένα απολύτως σύμπτωμα αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν έχει μολυνθεί από τον ιό, εφόσον ο σύντροφός του είναι φορέας ή έχει εκδηλώσει τα συμπτώματα.

Κονδυλώματα - ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Κλειδί για να προλάβετε τη μετάδοση των κονδυλωμάτων είναι το εμβόλιο για τον ιό HPV (το τετραδύναμο) που προστατεύει από τους πιο συχνούς τύπους του ιού. Αυτό θα σας προφυλάξει από τα πιο συνηθισμένα στελέχη που προκαλούν κονδυλώματα, όχι όμως 100% από τη μετάδοση του HPV, αφού πάνω από 30 από αυτά προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Επίσης, η επιλογή ενός σταθερού συντρόφου, οι προφυλάξεις, η υγιεινή ζωή, η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και ο,τιδήποτε προάγει το ανοσοποιητικό σας θα λειτουργήσουν θετικά ώστε ο οργανισμός σας να αυτοϊαθεί και ο ιός να υποστρέψει, σε περίπτωση που μολυνθείτε.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Τέλος, ακόμα κι αν γίνει μετάδοση κονδυλωμάτων αυτά θεραπεύονται: Οι κατάλληλες θεραπείες στο ιατρείο είναι το λέιζερ διοξειδίου (CO2) που λειτουργεί άψογα στις μικρές και μεμονωμένες βλάβες, ο καυτηριασμός που είναι κάπως πιο τραυματικός και η κρυοπηξία που προτιμάται σε μεγάλες βλάβες.

Kρυοπηξία

Ο γιατρός καταστρέφει τις δερματικές αλλοιώσεις με κρυοπηξία, δηλαδή με υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο αζώτου, το οποίο φροντίζει να ψεκάζει στην προβληματική περιοχή.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451