Κονδυλωματα Κολπου

Τα κονδυλωματα κολπου είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενα και η αιτία τους είναι ο ιός HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). Τα κονδυλωματα κολπου, όπως εξάλλου και εκείνα που παρουσιάζονται σε άλλες περιοχές των γεννητικών οργάνων, μεταφέρονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής κάθε μορφής (χέρια, στοματικό σεξ κ.ά), ενώ η χρήση προφυλακτικού όσο αναγκαία και αν είναι, δεν προστατεύει 100%. Συχνά τα κονδυλωματα κολπου δεν είναι τόσο εμφανή και εμφανίζονται στην είσοδο του κόλπου, στο περίνεο και την είσοδο του πρωκτού, πολλές φορές χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Αν τα κονδυλωματα κολπου είναι μεγάλα, μπορεί να δημιουργήσουν αίσθηση καύσου και αιμορραγία εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Κονδυλώματα Κόλπου – ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Οι πιο συχνοί τύποι του ιού HPV που δημιουργούν κονδυλωματα κολπου είναι οι 6 και 11. Σε αυτή την περίπτωση τα κονδυλωματα του κολπου είναι καλοήθεις βλάβες και δεν προκαλούν κάποια νόσο.
Μπορεί να μην τα αναγνωρίσετε μόνες σας καθώς δεν είναι πάντα ορατά και ίσως είναι μικροσκοπικά ή ίσως μοιάζουν με το χρώμα του δέρματος. Αν μεγαλώσουν ορισμένα έχουν τη μορφή μικρού κουνουπιδιού και μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Γι’ αυτό εξάλλου, είναι σημαντικό να κάνετε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Επίσης, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι συνήθως τα κονδυλωματα κολπου συνυπάρχουν και με άλλα υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού HPV που δημιουργούν αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας και αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. Γι’ αυτό ο γιατρός ίσως σας προτείνει να κάνετε και την εξειδικευμένη εξέταση HPV DNA Test.

Κονδυλώματα Κόλπου – ΠΡΟΛΗΨΗ

Έχετε υπόψη σας ότι τα κονδυλώματα κόλπου δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί με αυτά ο ιός HPV μεταδίδεται πιο εύκολα. Για να προλάβετε την εμφάνιση των κονδυλωμάτων κόλπου (αλλά και εκείνων σε άλλες περιοχές) η καλύτερη πρόληψη είναι να κάνετε το εμβόλιο για τον HPV που προστατεύει από τους πιο συχνούς τύπους (στην αγορά ένα από τα δύο εμβόλια προφυλάσσει και από την εμφάνιση κονδυλωμάτων).

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΟΛΠΟΥ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κρυοπηξία (κρυοθεραπεία), το λέιζερ διοξειδίου (CO2) και ο καυτηριασμός (διαθερμία) είναι από τις βασικές θεραπείες που εφαρμόζονται στα κονδυλώματα που υπάρχουν στον κόλπο. Στην κρυοπηξία ο γιατρός ψεκάζει τις βλάβες με υγρό άζωτο. Στην περίπτωση που επιλεγεί η θεραπεία με το λέιζερ CO2 και τον καυτηριασμό που εξαλείφουν άμεσα τη βλάβη, η τοπική αναισθησία απαιτείται.

Αν τα κονδυλώματα είναι στην είσοδο του κόλπου ο γιατρός μπορεί να προτείνει και κάποια καυστική κρέμα που περιέχει π.χ. μείγμα τριχλωροξικού οξέος. Σε κάθε περίπτωση, τα κονδυλώματα κόλπου θεραπεύονται. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία προσέχετε να έχετε καλό ανοσοποιητικό ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να εξοντώσει τις βλάβες και εκείνες να μην υποτροπιάσουν. Επίσης είναι σημαντικό να ελεγχθεί και ο σύντροφός σας, ο οποίος πιθανόν έχει εμφανή κονδυλώματα ή είναι ασυμπτωματικός.

HPV DNA Test

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το HPV DNA Test προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωση ως προς τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451