ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Αν έχετε κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη μπορείτε να κάνετε την εξέταση HPV DNA ακόμα και εκείνη την περίοδο για να δείτε από τι τύπους ιού έχετε προσβληθεί. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι είναι ασφαλές να κάνετε θεραπεία για τα κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη (εφόσον έχετε). Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι καλύτερη για εσάς ανάλογα με το μέγεθος και την κλινική εικόνα τους. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη θεραπεία όσο πιο σύντομα γίνεται και να αποφύγετε να την συνεχίσετε τις 8 τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Δεν πρέπει το δέρμα να έχει πληγές πριν τον τοκετό.
Τα κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρυοπηξία, καυτηριασμό με laser ή τριχλωροξικό οξύ (TCA, 33% to 50%), μια καυστική ουσία που τα καίει και δημιουργεί απολέπιση. Το νέο δέρμα που αναγεννάται είναι ανανεωμένο και πιο καθαρό. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που δεν πρέπει να εφαρμοστούν για τα κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη, όπως η ποδοφυλοτοξίνη που είναι επιβλαβής για το έμβρυο αλλά και η Ιμικουιμόδη που δεν συνιστάται.
Μετά τον τοκετό το ανοσοποιητικό της γυναίκας βελτιώνεται και ενδυναμώνεται και συχνά τα κονδυλώματα που είχατε στην εγκυμοσύνη μπορεί να υποχωρήσουν και σταδιακά να φύγουν.
Άραγε τα κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη μεταφέρονται στο μωρό τη στιγμή που γεννιέται με φυσιολογικό τοκετό; Οι πιθανότητες να μεταφερθεί ο ιός HPV κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι λίγες. Ωστόσο μια σοβαρή-σπάνια-επιπλοκή είναι η λεγόμενη λαρυγγική ή αναπνευστική θηλωμάτωση που μπορεί να προσβάλει το μωρό από την 1η μέρα της ζωής του. Πρόκειται για ανάπτυξη θηλωμάτων στο λάρυγγα και το υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό ίσως έχει επιπτώσεις δυσφαγία, βήχα ακόμα και καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης. Η λοίμωξη από τον τύπο 11 του ιού HPV έχει χειρότερη πρόγνωση γιατί χτυπά τους κατώτερους αεραγωγούς. Γι’ αυτό αν έχετε κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη απευθυνθείτε στο γιατρό σας και συζητήστε το.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι τι θα κάνετε σε περίπτωση που έχετε κάποια ενδοεπιδηλιακή δυσπλασία, δηλαδή αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ένδειξη μπορεί ο γιατρός να προτείνει και κολποσκόπηση στην εγκυμοσύνη, αλλά ανάλογα με το βαθμό τη βλάβης εκείνος θα κρίνει αν το πρόβλημα θα λυθεί με κάποια θεραπεία αφού γεννήσετε.