Κολπιτιδα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα ταλαιπωρήσουν τις περισσότερες γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους είναι οι κολπίτιδες. Η κολπίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να περιγράψουν τις φλεγμονές που εκδηλώνονται στο γυναικείο κόλπο και είναι αποτέλεσμα της διατάραξης της φυσιολογικής ισορροπίας των βακτηρίων του κόλπου από διάφορα αίτια όπως η εγκυμοσύνη, το stress, η εμμηνόπαυση, η χρήση στενών ενδυμάτων και μη ειδικών σαπουνιών στην ευαίσθητη περιοχή. Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί επίσης να διαταράξει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και να οδηγήσει σε κολπίτιδα. Εκδηλώνεται με μια συνεχή έκκριση υγρών από τον κόλπο που συνοδεύεται από τσούξιμο και φαγούρα.

Κολπίτιδα - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό και εκροή λευκού παχύρευστου εκκρίματος από τον κόλπο. Ο φυσιολογικός κόλπος έχει τη λεγόμενη φυσιολογική χλωρίδα, στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι, οι οποίοι παίζουν προστατευτικό ρόλο και προστατεύουν από τις λοιμώξεις, εμποδίζοντας τα παθογόνα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό. Παρόλα αυτά όταν η φυσιολογική χλωρίδα διαταραχθεί μπορεί να προκύψουν τα παρακάτω:

  • ερεθισμό και φαγούρα στον κόλπο και στο αιδοίο
  • ερυθρότητα στα τοιχώματα του κόλπου
  • λευκό παχύρρευστο έκκριμα από τον κόλπο με ή χωρίς πρόσμιξη αίματος
  • χαρακτηριστική οσμή
  • πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και κατά την ενούρηση

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της κολπίτιδας.

Κολπίτιδα - ΑΙΤΙΑ

Τα συχνότερα αίτια για την πάθηση της κολπίτιδας είναι τα ακόλουθα:

  • Μύκητες (το πιο συχνό αίτιο)
  • Βακτηρίδια (Gardnerella Vaginalis)
  • Τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis)
  • Μυκόπλασμα (ουρεόπλασμα hominis)
  • Χλαμύδια
  • Ιός HPV
  • Έρπης γεννητικών οργάνων
  • Ατροφική κολπίτης (εφηβεία – εμμηνόπαυση)

Κολπίτιδα - ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Οι τρεις συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται με την κολπική υπερέκκριση είναι η βακτηριδιακή, η μυκητίαση (καντιτίαση) και η τριχομοναδική κολπίτιδα.

  • Βακτηριδιακή Κολπίτιδα: Πρόκειται για ένα μαζικό αποικισμό του κόλπου από διάφορα μικρόβια και την αντικατάσταση της φυσιολογική κολπικής χλωρίδας από υψηλές συγκεντρώσεις αναερόβιων βακτηρίων, όπως gardnerella vaginalis, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα. Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται συνήθως από γκριζόλευκο έκκριμα με χαρακτηριστική οσμή ψαριού. Σχετίζεται με τη μη χρήση προφυλακτικού και την έλλειψη κολπικών γαλακτοβακίλων.
  • Τριχομοναδική Κολπίτιδα: Οφείλεται σε ένα αναερόβιο πρωτόζωο που ονομάζεται Trichomonas Vaginalis και η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από κιτρινωπές δύσοσμες εκκρίσεις και ερεθισμό του αιδοίου.
  • Καντιτιασική Κολπίτιδα: Είναι η πιο συχνή μορφή κολπίτιδας που οφείλεται στα στελέχη Candida Albicans και Candida Glabrata). Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από λευκά υγρά και δυσπαρευνία (πόνο κατά την σεξουαλική επαφή).
  • Κολπίτιδα από Χλαμύδια: Πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενη μορφή κολπίτιδας. Τα χλαμύδια στους άνδρες προκαλούν τη μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα με πλούσιο έκκριμα από την ουρήθρα. Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, πράγμα που κάνει κατά πολύ δύσκολη τη διάγνωση. Συνήθως, παρουσιάζουν ροή αίματος ειδικά μετά την σεξουαλική επαφή και μπορεί να έχουν πόνο στη μέση και την κοιλιά. Τα χλαμύδια προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας, τις σάλπιγγες, το ουροποιητικό σύστημα, τον φάρυγγα, τον πρωκτό και την πύελο. Μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα αν δεν θεραπευθεί εγκαίρως.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία για την κολπίτιδα γίνεται με διάφορα αντιμυκητιασικά σκευάσματα ενδοκολπικά ή με χορήγηση από το στόμα. Συνήθως, χρειάζεται να υποβληθούν και οι 2 σύντροφοι σε θεραπεία αρκετών μηνών.

Βακτηριδιακή Κολπίτιδα

Η διάγνωση γίνεται με άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια, ενώ η θεραπεία γίνεται με μετρονιδαζόλη (flagyl).Χρησιμοποιήστε χαμομήλι για κολπικές πλύσεις, το οποίο αντιμετωπίζει άμεσα φλεγμονές και ερεθισμούς.

Τριχομοναδική Κολπίτιδα

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπάρχει υψηλή πιθανότητα επαναμόλυνσης (17%) στους πρώτους τρεις μήνες. Θεραπεία θα πρέπει να λάβουν και οι δύο σύντροφοι και να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Καντιτιασική Κολπίτιδα

Η θεραπεία συνίσταται στην χορήγηση αντιμυκητιασικών όπως κλοτριμαζόλη ενδοκολπικά και φλουκοναζόλη από το στόμα. Συχνά θα πρέπει να γίνει θεραπεία και του συντρόφου με αντιμυκητιασικά από το στόμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451