Εσωτερικα Κονδυλωματα

Οι τύποι του ιού HPV προκαλούν κονδυλώματα στον τράχηλο της μήτρας και τον πρωκτό αλλά και τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, ακόμα και τον πνεύμονα.
Ορισμένοι τύποι του ιού HPV προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα (εξωτερικά) στα γεννητικά όργανα (κυρίως οι τύποι 6 και 11), τα οποία είναι ορατά. Άλλοι δημιουργούν μυρμηγκιές στο δέρμα και ορισμένοι εσωτερικά κονδυλώματα. Τα εσωτερικα κονδυλωματα είναι κυρίως επίπεδα-όχι πάντα- και εμφανίζονται στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και μέσα στο στόμα, στον πρωκτό, στο φάρυγγα, το λάρυγγα κ.α. Τα  κονδυλώματα στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα μεταδίδονται πιο εύκολα μέσω του στοματικού σεξ. Ορισμένοι τύποι του HPV που προκαλούν  κονδυλώματα είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου και οι γιατροί αποκαλούν αυτή την κατάσταση της εξαλλαγής των κυττάρων δυσπλασία. Τα κύτταρα που έχουν εξαλλαγεί μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Εσωτερικά Κονδυλώματα και Καρκίνος

Ειδικότερα, οι πιο επικίνδυνοι από τους τύπους που χτυπούν τον τράχηλο της μήτρας και προκαλούν (επίπεδα) ή αλλιώς εσωτερικα κονδυλωματα θεωρούνται οι 16, 18, 31, 33 και 45. Όλοι οι παραπάνω είναι δυνητικά ογκογόνοι. Σχεδόν όλες οι γυναίκες με καρκίνο στον τράχηλο έχουν κάποιον από τους παραπάνω τύπους στα κύτταρα του τραχήλου. Συγκεκριμένα, οι τύποι 16 και 18 προκαλούν το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εσωτερικά Κονδυλώματα - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι βασικές θεραπείες για τα εσωτερικα κονδυλωματα είναι το λέιζερ διοξειδίου CO2 και αν είναι προχωρημένη η βλάβη ίσως χρειαστεί κωνοειδής εκτομή (οι επιστήμονες θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι η μέθοδος αυτή πρέπει να επιλέγεται από το στάδιο CIN II και μετά).
Βέβαια καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι τις περισσότερες φορές ο ιός HPV και τα εσωτερικά (επίπεδα) κονδυλώματα δεν προκαλούν καρκίνο. Συνήθως μια HPV λοίμωξη υποστρέφει χωρίς κάποια παρέμβαση από την πλευρά του γιατρού μέσα σε λίγους μήνες και το 90% των περιστατικών λοίμωξης υποχωρούν μέσα σε διάστημα 2 χρόνων. Από τους επικίνδυνους τύπους HPV που δημιουργούν επίπεδα-εσωτερικα κονδυλωματα, ένα πολύ μικρό ποσοστό περιστατικών HPV λοίμωξης εξελίσσονται σε καρκίνο. Για να συμβεί αυτό παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Για παράδειγμα, το πόσο καλό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα επηρεάζει θετικά την εξέλιξη της HPV λοίμωξης. Αντίθετα η ηλικία (μετά τα 35 μια κατάσταση που είναι στο στάδιο CIN μπορεί να επιμένει), το κάπνισμα, το στρες, ακόμα και η λήψη αντισυλληπτικών δρουν επιβαρυντικά.

Εσωτερικά Κονδυλώματα - ΠΡΟΛΗΨΗ

Να θυμάστε ακόμα πως κλειδί για την πρόληψη είναι τρία πράγματα: το εμβόλιο για τον HPV (και τα δύο που υπάρχουν στην αγορά προφυλάσσουν από τα επίπεδα ή αλλιώς εσωτερικα κονδυλωματα, αλλά μόνο ένα και από τα εξωτερικά/οξυτενή), το γυναικολογικό τσεκάπ με τεστ Παπ και HPV DNA Test και οι προφυλάξεις στο σεξ, παρόλο που το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100%. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι το HPV DNA test δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο, αλλά θεωρείται η πιο ακριβής μέθοδος που ανιχνεύει τον τύπο του ιού που έχει μολύνει τον τράχηλό σας. Το HPV DNA test γίνεται είτε με λήψη ιστοτεμαχίου από τη βλάβη ή με λήψη τραχηλικού επιχρίσματος (στις γυναίκες).

Τέλος, το ανοσοποιητικό, όπως αναφέραμε παραπάνω, παίζει τεράστιο ρόλο καθώς ο οργανισμός μπορεί να αυτοϊαθεί και η βλάβη να μην προχωρήσει αλλά να υποστρέψει, όταν αυτή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Κονδυλώματα - Πρόληψη και Θεραπεία

Το εμβόλιο για τον HPV ναι μεν χαρίζει πρόληψη από τα κονδυλώματα αλλά δεν είναι θεραπευτικό, επομένως επιβάλλεται να προσέχετε με τις σεξουαλικές επαφές σας, δηλαδή να έχετε έναν σταθερό σύντροφο και να παίρνετε πάντοτε προφυλάξεις.

HPV DNA TEST

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το HPV DNA Test προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωση ως προς τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451