Εξωτερικα Κονδυλωματα

Ο ιος HPV δημιουργεί από μυρμηκιές μέχρι οξυτενή κονδυλώματα. Σε τι διαφέρουν όλοι αυτοί οι τύποι εξωτερικών κονδυλωμάτων μεταξύ τους; Διαβάστε παρακάτω για να τα αναγνωρίσετε και να αναλάβετε τις αντίστοιχες ενέργειες για την θεραπεία τους.

Εξωτερικά Κονδυλώματα - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα εξωτερικα κονδυλωματα μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή ελίτσες με ανώμαλη επιφάνεια και είναι καλοήθεις σχηματισμοί που οφείλονται κυρίως στους τύπους του ιού HPV 6 και 11. Δεν προκαλούν καρκίνο και τα βλέπουμε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (αιδοίο, χείλη αιδοίου, κόλπος, περίνεο, πρωκτός, κονδυλώματα στο πέος, ουρήθρα) και πιο σπάνια σε στόμα και χείλη. Μεταδίδονται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο μέσα από την κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή, τα χέρια, αλλά και το ξυραφάκι. Παρόλο που δεν είναι κακοήθη, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης γιατί μεταδίδονται αλλά και επειδή αν πολλαπλασιαστούν και μεγαλώσουν θεραπεύονται πιο δύσκολα. Η χρήση προφυλακτικού προφυλάσσει από τα εξωτερικα (οξυτενή) κονδυλωματα αλλά όχι 100%, καθώς το πέος μένει ακάλυπτο σε κάποια σημεία. Επίσης ο HPV μεταδίδεται και μέσω των υγρών αφού εκτός από το δέρμα χτυπά και τους βλεννογόνους.

Εμφανίζονται άλλοτε ως μεμονωμένες βλάβες και άλλοτε σε συστάδες. Οι βασικές θεραπείες είναι η κρυοπηξία (ή κρυοθεραπεία) με υγρό άζωτο που είναι ιδανικό για τα συρρέοντα κονδυλώματα, λέιζερ διοξειδίου (CO2) που εξαλείφει τα εξωτερικα κονδυλωματα, κυρίως τα μικρά και μονήρη σε μία συνεδρία και ο καυτηριασμός (ή διαθερμία) που ενδείκνυται επίσης για τα μικρά εξωτερικα κονδυλωματα. Ο γιατρός μπορεί ακόμα να σας συστήσει καυστικές κρέμες για έναν κύκλο θεραπειών στο σπίτι, υπό τις οδηγίες του.

Εξωτερικά Κονδυλώματα - ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV που δημιουργούν εξωτερικά κονδυλώματα. Η μία κατηγορία τύπων δημιουργεί μυρμηκιές που δεν είναι κονδυλώματα, αλλά καλοήθεις βλάβες που μοιάζουν με σπυράκια ή εξογκώματα του δέρματος. Τις βλέπουμε κυρίως στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο αλλά και τα γεννητικά όργανα και δεν είναι επικίνδυνες, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν πολλαπλασιαστούν και μεγαλώσουν στα πέλματα μπορεί να δυσχεράνουν τη βάδιση. Οι μυρμηκιές μεταδίδονται εύκολα με την αφή. Περισσότεροι από 70 τύποι του HPV συνδέονται με την εμφάνιση μυρμηκιών.
Οι τύποι του HPV που συνδέονται με μυρμηκιές είναι: 2, 4 (κοινές μυρμηγιές), 1, 2, 3, 4, 27, 28, 58 (στα πέλματα), 3, 10, 38 (ομαλές μυρμηκιές), 6, 11, 42, 44 (μυρμηκιές γεννητικών οργάνων ή εξωτερικά κονδυλώματα).

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και οι βασικές θεραπείες για τις μυρμηκιές είναι λέιζερ διοξειδίου (CO2) και κρυοπηξία (κρυοθεραπεία) με υγρό άζωτο.

Εξωτερικά Κονδυλώματα - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Την καλύτερη προστασία προσφέρει το εμβόλιο για τον HPV. Από τα δύο που διατίθενται στα φαρμακεία μόνο το ένα προστατεύει από τους πιο κοινούς τύπους που οδηγούν στην εμφάνιση των εξωτερικών κονδυλωμάτων.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση. Η βιοψία με την εξέταση HPV DNA Test θα δείξει από τι τύπο έχετε μολυνθεί ενώ αν κάνετε την ίδια εξέταση και στον τράχηλο της μήτρας θα διαπιστώσετε αν έχετε προσβληθεί από άλλο τύπο του ιού και αν αυτός έχει δημιουργήσει αλλοιώσεις.

Κονδυλώματα - Πρόληψη και Θεραπεία

Το εμβόλιο για τον HPV ναι μεν χαρίζει πρόληψη από τα κονδυλώματα αλλά δεν είναι θεραπευτικό, επομένως επιβάλλεται να προσέχετε με τις σεξουαλικές επαφές σας, δηλαδή να έχετε έναν σταθερό σύντροφο και να παίρνετε πάντοτε προφυλάξεις.

HPV DNA Test

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το HPV DNA Test προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωση ως προς τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451