Εμβολιο HPV

Όταν το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο εμβολιο HPV οι επιστήμονες έκαναν λόγο για το τέλος ενός καρκίνου. Μπορεί η ανακάλυψη αυτή να μην θεραπεύει ούτε να «καθαρίζει» τον οργανισμό από τους τύπους του ιού, προσφέρει όμως κάτι ανεκτίμητο: προφυλάσσει τον άντρα και την γυναίκα - καθώς το εμβόλιο HPV απευθύνεται και στους δύο - από πιθανή μόλυνση μελλοντικά με τον ιό HPV και την εμφάνιση καρκίνου σε τράχηλο μήτρας, αιδοίου, πέους κ.ά.

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τη χρήση του εμβολίου HPV ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά: στην Αυστραλία και στη Σουηδία τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έδειξαν σημαντική μείωση της εμφάνισης κονδυλωμάτων στο γενικό πληθυσμό, ως αποτέλεσμα του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού που εφαρμόστηκε στα σχολεία.

Σήμερα θεωρείται ιδανικό κάποιος να εμβολιάζεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ωστόσο ακόμα κι αν έχει μολυνθεί το εμβόλιο για τον HPV θα του προσφέρει προστασία από άλλους τύπους. Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12-26, αλλά έρευνες δείχνουν πως η ασφάλεια που προσφέρει φτάνει και τα 45 χρόνια.

 

Ποιό είναι το Εμβόλιο HPV

Στην πραγματικότητα πρόκειται για 2 εμβόλια HPV που κυκλοφορούν από 2 διαφορετικές εταιρείες. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι περιέχουν πρωτεΐνες από την κάψα του ιού HPV και όχι DNA του, επομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν HPV σε κάποιον. Το πρώτο εμβολιο HPV είναι το Gardasil® της Sanofi Pasteur MSD και το δεύτερο εμβόλιο HPV είναι το Cervarix® της GlaxoSmithKlein. Αυτό που επιτυγχάνουν είναι μέσω της κάψας του ιού HPV να δημιουργούν αντισώματα στον οργανισμό. Και τα δύο προστατεύουν από τη μόλυνση δύο τύπων του ιού υψηλού κινδύνου (ογκογόνων), των 16 και 18. Από την άλλη, το ένα από αυτά, το Gardasil® προστατεύει και από τύπους 6 και 11 που σχετίζονται με την πλειονότητα περιστατικών εμφάνισης κονδυλωμάτων. Και τα δύο εμβόλια πρέπει να γίνουν σε 3 δόσεις μέσα σε ένα χρόνο. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι η δράση τους φτάνει τα 5-7 χρόνια και είναι άγνωστο αν χρειάζεται αναμνηστική δόση κάποια στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου.

Έχετε υπόψη σας ότι τα εμβόλια HPV δεν δρουν θεραπευτικά ούτε εμποδίζουν κάποιον να μολυνθεί με κάποιον άλλο τύπο του ιού από εκείνους που αυτά προφυλάσσουν. Βέβαια, ακόμα κι αν εσείς έχετε ήδη μολυνθεί, σπάνια θα έχετε μολυνθεί και από τους 4 βασικούς τύπους ιού. Επομένως το εμβολιο HPV θα σας προφυλάξει από τους υπόλοιπους. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια HPV προφυλάσσουν από μια ευρεία ομάδα τύπων του ιού, των πιο σημαντικών που δημιουργούν προκαρκινικές αλλοιώσεις και κονδυλώματα, αλλά και συγγενείς με αυτούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία της τάξης του 70% και ίσως και 80%.

Επίσης μετά τον εμβολιασμό δεν πρέπει να εφησυχάζετε και να αμελείτε το ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. Ως προς το θέμα της ασφάλειας, τα HPV-εμβόλια θεωρούνται ασφαλή. Οι ήπιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν από ήπιο πόνο και κνησμό μέχρι ερυθρότητα και σπάνια πυρετό. Σοβαρές αντιδράσεις που έχουν αναφερθεί είναι μικρότερες από εκείνες που παρατηρούνται στο γενικό πληθυσμό και δεν έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με τα εμβόλια HPV.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451