Βλεννορροια – Γονορροια

Η γονόρροια ή βλεννόρροια είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται συχνότερα μέσω της σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από το gram αρνητικό βακτήριο του γονόκοκκου neisserria gonorrhoea το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε ζεστές, υγρές περιοχές του αναπαραγωγικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων του τραχήλου της μήτρας και των σαλπίγγων στις γυναίκες, καθώς και στην ουρήθρα σε γυναίκες και άνδρες αλλά και στα μάτια (επιπεφυκίτιδα).

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αναζωπύρωση της νόσου στη Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου ή σε κοινωνικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές. Οι επιδημίες στην Ανατολική Ευρώπη παραμένουν σταθερές. Οι πανδημίες σε μέρη της Αφρικής και της Ανατολικοδυτικής Ασίας όπου ευδοκιμούν στελέχη ανθεκτικά στην αντιβίωση, ειδικά στην πενικιλίνη αλλά και στις κινολόνες, είναι πολύ συχνές. Μετάδοση: σεξουαλική επαφή συμπεριλαμβανομένης πρωκτικής και στοματικής διείσδυσης.

Βλεννόροια - Μετάδοση

Η λοίμωξη μεταδίδεται εύκολα κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή αλλά και με μολυσμένα χέρια. Εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Ο βάκιλος εισέρχεται στην ουρήθρα μέσω της σεξουαλικής επαφής και προκαλεί φλεγμονή στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να έχουμε πυώδη ουρηθρίτιδα σε ποσοστό 90% αυτών που προσβάλλονται. Παρόλα αυτά η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική και ο ασθενής να μην καταλάβει ότι νοσεί. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να ευνοήσουν την μετάδοση της γονόρροιας είναι η νεαρή ηλικία, ένας νέος ερωτικός σύντροφος ή μία παλαιότερη διάγνωση γονόρροιας. Ο ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε άλλους και είναι πολύ επικίνδυνος καθώς λόγω έλλειψης συμπτωμάτων δεν αναζητά ιατρική βοήθεια.

Βλεννόρροια - Κλινική Εικόνα

Τα κοινά συμπτώματα της γονόρροιας είναι οι πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο ή το πέος αντίστοιχα, το αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης, ή ακόμα και το κάψιμο ή το πρήξιμο στους αδένες του λαιμού. Η γονόρροια έχει σχετικά μικρό χρόνο επώασης που κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες, με μέσο όρο εμφάνισης τις 3-4 ημέρες. Στους άνδρες μπορεί να παρουσιαστεί επιπλέον πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις και εκδηλώνεται με πυώδεις κιτρινωπές ή πρασινωπές εκκρίσεις, πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση (δυσουρικά ενοχλήματα) και συχνή τάση για ούρηση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονές στους αδένες γύρω από την ουρήθρα, καθώς και προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα με πόνο και οίδημα στους όρχεις.

Στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία, πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο με άσχημη μυρωδιά και ενοχλήσεις στην περιπρωκτική περιοχή. Σπανιότερα μπορεί να υπάρξει δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), πονόλαιμος (γονοκοκκική φαρυγγίτιδα), οξεία σαλπιγγίτιδα με έντονο πόνο στην κάτω κοιλιά και πυρετός. Με βάση ερευνών στο 15% των γυναικών, τα βακτηρίδια θα εξαπλωθούν στη μήτρα και στις σάλπιγγες καθώς σε χρόνιες και παραμελημένες λοιμώξεις μπορεί να υπάρξει υπογονιμότητα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται περίπου 10 μέρες μετά από την μετάδοση και προσβολή από το μικρόβιο.

Βλεννόρροια - Διάγνωση

Υπόνοια της διάγνωσης τίθεται κλινικά με την ανεύρεση κιτρινωπού πηκτού εκκρίματος στην ουρήθρα, το οποίο είναι πιο έντονο πριν την πρώτη πρωινή ούρηση. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με άμεση μικροσκόπηση του εκκρίματος μετά από χρώση κατά Gram οπότε αναδεικνύεται ο Gram αρνητικός διπλόκοκκος. Η τελική διάγνωση επιβεβαιώνεται με καλλιέργεια του εκκρίματος σε ειδικά θρεπτικά υλικά. Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται επίσης σε έλεγχο ρουτίνας για τον αποκλεισμό και άλλων συνοδών λοιμώξεων όπως σύφιλη, ηπατίτιδα Β και HIV.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑΣ - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑΣ

Η θεραπεία για τη γονόρροια είναι πολύ αποτελεσματική. Οι μολύνσεις από το γονόκοκκο βελτιώνονται γρήγορα με την αντιβίωση. Μετά από την αρχική χορήγηση των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται ξανά έλεγχος διότι υπάρχει η πιθανότητα ο γονόκοκκος να έχει ανθεκτικότητα σε ορισμένα αντιβιοτικά και έτσι να χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας.

Είναι σημαντικό επίσης να εντοπιστούν οι πρόσφατοι ερωτικοί σύντροφοι και να υποβληθούν σε θεραπεία. Επίσης εάν νόσος μένει χωρίς θεραπεία ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές όπως: στειρότητα, επέκταση μόλυνσης, αυξημένος κίνδυνος για άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω πτώσεις ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεραπεία εκλογής για τη γονόρροια (Βλεννόρροια) είναι η Κεφτριαξόνη, σε δόση 150mg ενδομυϊκά εφάπαξ, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη από το στόμα. Μια δεύτερη επιλογή, εξίσου δραστική, είναι και η αμοξυκιλλίνη σε δόση 3 gr εφάπαξ. Σε περιπτώσεις που το στέλεχος του γονόκοκκου είναι ανθεκτικό στην πενικιλίνη μπορεί να χορηγηθεί αγωγή με σιπροφλοξασίνη, δοξυκυκλίνη ή ερυθρομυκίνη.

Κεφτριαξόνη

Αμοξυκιλλίνη

Άλλες ουσίες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451