Ερπης Γεννητικων Οργανων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στον ιό (του απλού έρπη τύπου ΙΙ, herpes simplex virus, HSV), και επηρεάζει το δέρμα ή τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων. Είναι η πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενη ιογενής νόσος.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή κάποια ορατή πληγή, καθώς επίσης και όταν ένας σεξουαλικός σύντροφος που έχει κολλήσει έρπη στο παρελθόν μπορεί ακόμα να μεταφέρει τη μόλυνση σε άλλους, ακόμα και όταν δεν έχει πια καμία πληγή έρπη. Όταν ο ιός μολύνει τον οργανισμό κινείται μέσω των νευρικών οδών και μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη λοίμωξη από τον ιό ονομάζεται πρωτολοίμωξη και έχει πιο έντονη κλινική εικόνα, μετέπειτα ο έρπης υποτροπιάζει με εικόνα φυσαλίδων πάνω σε ερυθρό δέρμα. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να μεταδοθεί με κολπική σεξουαλική επαφή, πρωκτική και στοματογεννητική, ενώ συχνά μεταδίδεται και από άτομα που είναι ασυμπτωματικοί φορείς ακόμη και το φιλί. Η ιογενής αυτή νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί και από άλλα μέρη του σώματος, όπως τα δάχτυλα, τα μάτια και το στόμα. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται κατά 70-90% στον HSV-2 και κατά 10-30% στον HSV-1.

Έρπης Γεννητικών Οργάνων - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η πρωτολοίμωξη μπορεί να είναι και ασυμπτωματική και εμφανίζεται σε άτομα που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό. Τα συμπτώματά της είναι έντονα παρουσιάζοντας την εμφάνιση φυσαλίδων στα γεννητικά όργανα. Ο ασθενής συνήθως εμφανίζει κεφαλαλγία, πυρετό, κακουχία και συμπτώματα σαν γρίπη. Οι λεμφαδένες της περιοχής μπορεί να είναι διογκωμένοι, ενώ η νόσος υποχωρεί μέσα σε 2-4 εβδομάδες.

Μετά την πρώτη λοίμωξη (πρωτολοίμωξη), ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και είναι δυνατόν να επανενεργοποιηθεί οδηγώντας στη συνέχεια στην υποτροπιάζουσα ερπητική λοίμωξη. Συνήθως εμφανίζεται ένα πρόδρομο στάδιο με ήπιο αίσθημα φαγούρας περίπου 1-2 μέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων καθώς τα επεισόδια υποτροπής είναι ηπιότερα από την πρωτοπαθή μόλυνση. Οι παράγοντες για την υποτροπιάζουσα λοίμωξη είναι η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, το stress, και η έμμηνος ρύση. Η κλινική εικόνα της υποτροπιάζουσας εκδηλώνεται από την εμφάνιση επώδυνων φυσαλίδων πάνω σε ερυθρή βάση δέρματος.

Στους άνδρες, ο ιός του έρπη των γεννητικών οργάνων προσβάλλει τη βάλανο του πέους, την ακροποσθία και τον κορμό του πέους, το εφήβαιο, καθώς και τον πρωκτό ή και τους γλουτούς.

Στις γυναίκες εντοπίζεται στο αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας, εφήβαιο, γλουτούς και πρωκτό. Στις γυναίκες ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι συχνότερη από ότι τους άνδρες, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στις 4 γυναίκες έχει προσβληθεί από τον ιό HSV2. Οι γυναίκες κινδυνεύουν για κακοήθεια πρόγνωση όταν συνυπάρχει ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Έρπης Γεννητικών Οργάνων - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα της λοίμωξης μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες μετά την αρχική επαφή και την έκθεσή σας στον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων όπου τα συμπτώματα τείνουν να είναι σοβαρά και επώδυνα. Επίσης, ίσως και να μην έχετε κανένα σύμπτωμα μέχρι και μήνες ή ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τη μόλυνση. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται στο δέρμα της γεννητικής περιοχής έστω και εάν δεν υπάρχουν τοπικά σημεία λοίμωξης.

Έρπης Γεννητικών Οργάνων - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από την κλινική επισκόπηση που θα κάνει ο δερματολόγος. Εντούτοις, η καλλιέργεια του ιού από υγρό των φυσαλίδων θα δώσει την οριστική διάγνωση καθώς είναι δυνατό στο υλικό αυτό να αναγνωρισθούν κύτταρα που μολύνθηκαν. Τέλος, μπορεί επίσης να εντοπισθούν και αντιγόνα από τον ιό. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν την ύπαρξη αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν εναντίον του ιού HSV2 ή HSV1.

 

Έρπης Γεννητικών Οργάνων - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για τον έρπη γεννητικών οργάνων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μόνιμη θεραπεία η οποία να εκριζώσει τον ιό από τον οργανισμό. Ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος για τα πιθανά υποτροπιάζοντα επεισόδια της νόσου και την μετάδοσή του κατά τη σεξουαλική επαφή. Η περιοχή που πάσχει μπορεί να μην καλύπτεται και έτσι ο ιός να μεταδίδεται στο άλλο άτομο κατά την επαφή.

Φάρμακα όπως η ακυκλοβίρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά και συστηματικά από το στόμα. Η θεραπεία με τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να ξεκινά εντός 72 ωρών από την εκδήλωση των φυσαλίδων για να είναι αποτελεσματική. Καθώς ο ιός δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί, παραμένοντας στον οργανισμό σε όλη μας τη ζωή, ο βασικός στόχος την θεραπείας είναι να ελαττώσει τη διάρκεια της μόλυνσης, να περιορίσει τα συμπτώματα και να επιταχύνει την επούλωση καθώς και να ελαττώσει τον αριθμό των αναζωπυρώσεων ή να τις σταματήσει εντελώς.

Τα γνωστότερα αντιιικά φάρμακα είναι η ακυκλοβίρη (zovirax), η φαμσικλοβίρη (famvir), η βαλασικλοβίρη (valtrex) και η μπριβουδίνη (brivir). Σε πρωτολοίμωξη τα φάρμακα χορηγούνται για 10 ημέρες ενώ σε υποτροπιάζοντα επεισόδια για 5 ημέρες.

Σε ασθενείς με συχνά επεισόδια συνιστάται προφυλακτική κατασταλτική αγωγή με τα ανωτέρω φάρμακα που χορηγούνται επί 6 συνεχής μήνες προκειμένου να μειώσουν τις εξάρσεις του ιού. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να λάβουν αγωγή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης για να μειώσουν την πιθανότητα ξεσπάσματος κατά τη γέννα.

Τέλος, εάν ο ένας από τους δύο ερωτικούς συντρόφους παρουσιάζει έρπη γεννητικών οργάνων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι προτιμότερο να μην υπάρχει ερωτική επαφή ενόσω υπάρχουν κλινικά συμπτώματα.

Αντιιικά Φάρμακα

Θεραπεία από το στόμα με αντιιικά φάρμακα που ελέγχουν συμπτώματα και εκδηλώσεις της νόσου.

Αντιβιοτική Τοπική Κρέμα

Τοπικά στις φυσαλίδες χορηγείται αντιβιοτική τοπική κρέμα για την πρόληψη της πιθανής επιμόλυνσης.

Χρήση Προφυλακτικού

Η καλύτερη πρόληψη για σεξουαλική επαφή, χωρίς όμως να παρέχει την απόλυτη προστασία.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451