Εξεταση για κονδυλωματα

Αν εμφανίσετε κονδυλώματα ή μικροσκοπικά επάρματα που δεν ξέρετε τι είναι πρέπει να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας και να μην προσπαθήσετε να βάλετε τίποτε πάνω τους που ίσως τα επιδεινώσει. Ο γιατρός θα δει στο μικροσκόπιο τις βλάβες και αφού διερευνήσει την περιοχή στα γεννητικά όργανα-αιδοίο, κόλπος, πρωκτός, πέος-θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επίσης είναι σημαντικό να εξεταστεί και ο/η σύντροφός σας που μπορεί να είναι φορέας ή να έχει και εκείνος κονδυλώματα. Ο κλινικός έλεγχος παραμένει μια σημαντική εξεταση για κονδυλωματα αλλά δεν αρκεί. Ίσως έχετε κονδυλώματα και σε σημεία που αυτά δεν είναι ορατά και μπορεί οι τύποι που τα προκαλούν να είναι υψηλού κινδύνου. Γι’ αυτό υπάρχουν και άλλες εξετάσεις για τα κονδυλώματα.

Εξέταση για Κονδυλώματα - HPV DNA TEST

Η εξειδικευμένη εξέταση HPV DNA Test (για τα εσωτερικά κονδυλώματα) δείχνει από ποια στελέχη έχετε μολυνθεί, ώστε ο γιατρός να διαπιστώσει με την εξέταση αν έχετε προσβληθεί και στον τράχηλο. Επίσης η εξέταση HPV DNA test δείχνει τους τύπους του ιού που έχουν προκαλέσει τα κονδυλώματα με λήψη ιστοτεμαχίου από την υπάρχουσα βλάβη. Η εξέταση HPV DNA test μπορεί να γίνει συνδυαστικά με το τεστ Παπ αν το δεύτερο έχει ασαφή απάντηση ως προς το αν υπάρχει HPV λοίμωξη. Επιπλέον, η εξέταση HPV DNA test (για τα εσωτερικά ή επίπεδα κονδυλώματα) εντοπίζει και κατονομάζει τους τύπους του ιού που μπορούν να προκαλέσουν είτε κονδυλώματα είτε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στους άντρες η διάγνωση είναι κυρίως κλινική, αλλά γίνεται και με το HPV DNA test. Η διάγνωση με την επάλειψη οξικού οξέος είναι πλέον παρωχημένη γιατί μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό στην περιοχή. Η εξέταση HPV DNA test συνδυάζει τεχνικές μοριακής βιολογίας. Η κλινική μας είναι εξειδικευμένη και εφαρμόζει την εξέταση αυτή, όπου θεωρηθεί σκόπιμο.

Εξέταση για Κονδυλώματα - ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Αν το τεστ Παπ δείξει ότι έχετε HPV λοίμωξη που έχει προχωρήσει στο στάδιο 1 (CINI) ο γιατρός πολύ πιθανόν να θελήσει να βεβαιωθεί για τις αλλοιώσεις προτείνοντάς σας να κάνετε κoλπoσκόπηση. Πρόκειται για μια απλή εξέταση που όμως απαιτεί ο γιατρός να είναι εξειδικευμένος σε αυτήν. Η ένδειξη της συγκεκριμένης εξέτασης (κολποσκόπηση) δεν είναι τα κονδυλώματα. Πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον το τεστ Παπ δεν εμφανίζεται φυσιολογικό και έπειτα από σύσταση γιατρού.

Εξέταση για Κονδυλώματα - ΤΕΣΤ ΠΑΠ

Το τρίπτυχο κλινική εξέταση-τεστ Παπ-HPV DNA test θεωρείται στις χώρες της δύσης το νέο πρωτόκολλο εξετάσεων, καθώς οι νέες μελέτες δείχνουν την υπεροχή της εξέτασης HPV DNA Test όσον αφορά τα ποσοστά ευαισθησίας και ειδικότητας. Για παράδειγμα, τα πoσoστά ευαισθησίας της κυτταρoλoγικής εξέτασης (τεστ Παπ) είναι 55%-85%, το οποίο δεν είναι ικανοποιητικό.

Στην Αμερική και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης η εξέταση HPV DNA test τείνει να αντικαταστήσει το τεστ Παπ. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση για τα κονδυλώματα πρέπει να είναι και κλινική (από τον δερματολόγο). Καλό είναι επίσης να συζητήσετε μαζί του για τα εμβόλια που διατίθεται για τον HPV. Ένα από αυτά προσφέρει πρόληψη και από τους τύπους του ιού που προκαλούν τα κονδυλώματα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451