Τι ειναι τα κονδυλωματα

Τα κονδυλώματα μοιάζουν με μικρά σπυράκια, ελιές ή μικρογραφία κουνουπιδιού, προσβάλλουν κυρίως τα γεννητικά όργανα και οφείλονται στη μόλυνση από τον ιό HPV. Είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται με τη μορφή αλλοιώσεων στο δέρμα και τους βλεννογόνους σε γυναίκες και άντρες που έχουν μολυνθεί από κάποιους τύπους του ιού HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή Human Papillomavirus). Ειδικότερα, τα κονδυλώματα είναι ένα αφροδίσιο νόσημα και εμφανίζονται κυρίως στο χρώμα του δέρματος, γύρω ή και πάνω στα γεννητικά όργανα (οξυτενή κονδυλώματα) ή την περιπρωκτική περιοχή, αλλά και πιο σπάνια στο στόμα, το λάρυγγα, το φάρυγγα.

Κονδυλώματα - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μεγέθη – συνήθως μοιάζουν με μυρμηγκιά, ελιά (σπίλος) ή μικρογραφία κουνουπιδιού- και ενώ συχνά μπορεί να είναι εμφανή με γυμνό μάτι, υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι δύσκολα ορατά γιατί μπορεί να δημιουργηθούν επίπεδα, χωρίς να παρουσιάζεται δηλαδή κανενός είδους δυσμορφία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμφανιστούν τα κονδυλώματα είναι κάποιος να έχει μολυνθεί με τον ιό HPV. Μάλιστα το νόσημα μεταδίδεται εύκολα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, ενώ το συναντάμε πιο συχνά και από τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

Οι πιο σημαντικοί τύποι που προκαλούν το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων στα εξωτερικά σημεία των γεννητικών οργάνων είναι οι 6 και 11. Ο χρόνος επώασης του ιού, δηλαδή το διάστημα που θα περάσει από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί να φτάσει τους 8 μήνες. Οι περισσότερες μολύνσεις με τον ιό HPV δεν προκαλούν συμπτώματα και ο οργανισμός αυτοϊάται μέσα σε δύο χρόνια. Επομένως ίσως ποτέ να μην εκδηλώσετε κάτι ούτε να μάθετε ότι είστε φορέας του ιού HPV, ενώ ενδέχεται να μολύνετε και κάποιον χωρίς να το γνωρίζετε.

Τα κονδυλώματα δεν είναι κληρονομικά. Τα εξωτερικά (οξυτενή) κονδυλώματα που βρίσκονται π.χ. στα χείλη του αιδοίου, το πέος, το περίνεο και τον πρωκτό συνήθως εντοπίζονται από τον ίδιο τον ασθενή. Δεν τα αισθάνεται ούτε του προκαλούν ενοχλήσεις αλλά σε περίπτωση που τα κονδυλώματα μεγαλώσουν ίσως του δημιουργούν τσούξιμο ή φαγούρα ή αιμορραγία εξαιτίας τραυματισμού. Από την άλλη υπάρχουν και τα εσωτερικά κονδυλώματα που εντοπίζονται μέσα στα γεννητικά όργανα όπως στον τράχηλο της μήτρας ή τον κόλπο ή την είσοδο του πρωκτού. Πολύ σπάνια δημιουργούν συμπτώματα. Αυτά τα κονδυλώματα θεωρούνται επικίνδυνα γιατί προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας και σταδιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου.

Γενικά τα οξυτενή κονδυλώματα που παρουσιάζονται στα γεννητικά όργανα είναι μικρά, και η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη (αν και μερικά είναι λεία). Μπορεί να είναι πιο σκούρα από ότι το υπόλοιπο δέρμα. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση, αλλά αν υπάρχει αμφιβολία τη λύση δίνει η βιοψία. Επίσης η γυναικολογική εξέταση και η κολποσκόπηση μπορεί να αποκαλύψουν την ύπαρξη κονδυλωμάτων στον τράχηλο της μήτρας.

ΤΥΠΟΙ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Εξωτερικά Κονδυλώματα

Τα εξωτερικά κονδυλώματα μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή ελίτσες με ανώμαλη επιφάνεια και είναι καλοήθεις σχηματισμοί που οφείλονται κυρίως στους τύπους του ιού HPV 6 και 11.

Εσωτερικά Κονδυλώματα

Οι πιο επικίνδυνοι από τους τύπους που χτυπούν τον τράχηλο της μήτρας και προκαλούν επίπεδα ή αλλιώς εσωτερικά κονδυλώματα θεωρούνται οι 16, 18, 31, 33 και 45.

Οξυτενή Κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, όπως κονδυλώματα στον κόλπο, το αιδοίο τα χείλη του αιδοίου, η ουρήθρα, το πέος αλλά και το περίνεο και ο πρωκτός.

Online Φόρμα Ραντεβού

Κλείστε το ραντεβού σας online με έναν από τους εξειδικευμένους Δερματολόγους - Αφροδισιολόγους της κλινικής μας.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451