Κονδυλωματα Τραχηλου

Μόλις πήρατε τα αποτελέσματα του τεστ Παπ που δείχνουν ότι είστε θετική για τον ιό HPV. Δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Στο μυαλό σας έρχονται συνεχώς σκέψεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό θα συμβεί και σε εσάς; Προτού συνεχίσετε την… καταστροφολογία ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Ο ιός HPV έχει περισσότερους από 100 τύπους, από τους οποίους κάποιοι δημιουργούν κονδυλώματα, δηλαδή καλοήθεις βλάβες που δεν προκαλούν κάποιο νόσημα αλλά πρέπει να αφαιρεθούν, και άλλοι κονδυλωματα τραχηλου και αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Οι τελευταίοι τύποι που τις προκαλούν είναι και οι πιο επικίνδυνοι για εμφάνιση κακοήθειας.

Κονδυλώματα Τραχήλου – ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Τα κονδυλώματα στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στο αιδοίο, τα χείλη (μικρά και μεγάλα), στην περιοχή του κόλπου, στο περίνεο, τον πρωκτό. Το μέγεθός τους ποικίλλει, αλλά γενικά δεν πρέπει να τα αφήσετε να μεγαλώσουν για να πάτε στο γιατρό. Όσο νωρίτερα τόσο πιο εύκολα θεραπεύεται η βλάβη των κονδυλωμάτων. Επίσης δεν είναι όλα τα κονδυλώματα εμφανή. Ορισμένα είναι μικροσκοπικά και μοιάζουν με προέκταση του δέρματος ή μικρά σπυράκια.

Κονδυλώματα Τραχήλου – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τα κονδυλωματα τραχηλου δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα κονδυλώματα. Φαίνονται με κολποσκόπηση ή κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση. Στο στάδιο της HPV λοίμωξης ο οργανισμός συνήθως δεν δημιουργεί αλλοιώσεις στον τράχηλο. Αυτές ίσως δημιουργηθούν μέσα σε λίγα χρόνια. Οι μικρού βαθμού βλάβες (στάδιο 1 ή CIN 1 ή LSIL) είναι νεοπλασία χαμηλού κινδύνου που σημαίνει ότι ο ιός HPV δεν έχει προκαλέσει μεγάλες αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Συνήθως, η σύσταση στη γυναίκα είναι να περιμένει, να παρακολουθείται και να προσέχει το ανοσοποιητικό της, καθώς ο ιός μπορεί να υποστρέψει. Αν όμως τα κονδυλώματα στον τράχηλο προχωρήσουν με τα χρόνια (στάδια 2-3, CIN 2-3 HSIL) ο γιατρός πρέπει οπωσδήποτε να επέμβει ώστε να τα αφαιρέσει από τον τράχηλο (με λέιζερ, κωνοειδή εκτομή κ.λπ), γιατί θεωρείται προκαρκινική αλλοίωση. Αν αυτό δεν συμβεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το επόμενο στάδιο είναι η κακοήθεια. Αυτό δεν συμβαίνει μέσα σε 1 χρόνο, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις και να λαμβάνετε κάθε μέσο προφύλαξης ώστε να μη μολυνθείτε από περισσότερους τύπους του ιού, αλλά και να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα των κονδυλωμάτων στον τράχηλο για να μην προχωρήσει η βλάβη.

Κονδυλώματα Τραχήλου – ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Όπως τα εξωτερικά κονδυλώματα, έτσι και τα κονδυλώματα τραχήλου μπορεί να σχηματιστούν μετά από εβδομάδες ή ακόμα και 8 μήνες από την ύποπτη σεξουαλική επαφή με κάποιον φορέα (με εμφανείς βλάβες ή όχι) που είχε προσβληθεί από HPV.

Τα κονδυλώματα τραχήλου δεν προκαλούν συμπτώματα και η εξέταση κλειδί είναι το τεστ Παπ που δείχνει αν έχετε κάποια αλλοίωση και συνδυαστικά το HPV DNA Τest που αποκαλύπτει από ποιον ιό έχετε προσβληθεί και αν αυτός είναι ογκογόνος ή αθώος. Επίσης, σε περίπτωση που βγείτε θετική για HPV στο τεστ Παπ (στο στάδιο 1), ο γιατρός ίσως προτείνει κολποσκόπηση για να δει τις βλάβες και τα κονδυλώματα τραχήλου σε μια κάμερα. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να συζητήσετε με το γιατρό σας για το εμβόλιο για τον HPV ώστε να προφυλαχτείτε από τη μόλυνση από άλλους τύπους του HPV. Έχετε υπόψη σας ότι αφού εμβολιαστείτε πρέπει να συνεχίσετε κανονικά να παίρνετε προφυλάξεις κατά την σεξουαλική επαφή αλλά και να κάνετε τεστ Παπ.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451