Βαλανιτιδα – Βαλανοποσθιτιδα

Βαλανίτιδα-Βαλανοποσθίτιδα - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η βαλανίτιδα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση των ανδρών, πιο συχνή σε παιδιά κάτω των 4 ετών και σε μη περιτομημένους άνδρες, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα 25 αγόρια και ένας στους 30 άνδρες εμφανίζουν βαλανίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η δερματική αυτή νόσος παρουσιάζει συνήθως έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσβάλει συνήθως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, με τοπικές παθήσεις του πέους π.χ. φίμωση, όπως επίσης και ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν τη Βαλανίτιδα- Βαλανοποσθίτιδα είναι οι ακόλουθες:

 • Ελλειπής υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής
 • Περιπτώσεις ανατομικής ή λειτουργικής ανωμαλίας του ανδρικού γεννητικού οργάνου
 • Μη σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στο οποίο συνήθως ευθύνεται κάποιος μύκητας όπως για παράδειγμα ο ζυμομύκητας Candida albicans ή κάποιο βακτήριο όπως: Streptococcus spp, Staphylococcus aureus, Ureaplasma spp, Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο έρπης γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια, γονόρροια και η σύφιλη
 • Επειδή το δέρμα της βαλάνου είναι πολύ ευαίσθητο, μπορεί να αντιδράσει σε κάποιες χημικές ουσίες, και να εμφανιστούν διάφορα είδη εκζέματος (αλλεργικό, τοξικό/ερεθιστικό, σμηγματτοροϊκότητα) το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική ή τοξική δερματίτιδα
 • Μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, άρα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επειδή η γλυκόζη προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα.
 • Χρόνιες δερματοπάθειες όπως η ψωρίαση, ο σκληροατροφικός ή ομαλός λειχήνας, μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις δευτερογενούς εκδήλωσης της νόσου
 • Κυκλοτερής βαλανίτιδα (σύνδρομο Reiter)
 • Πλασματοκυτταρική βαλανίτιδα ή Βαλάνιτιδα του Zoon
 • Ερυθροπλασία Queyrat (από τον ιό HPV)

Βαλανίτιδα-Βαλανοποσθίτιδα - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούν οι ασθενείς είναι ο κνησμός, πόνος που γίνεται πιο έντονος κατά τη σεξουαλική επαφή, έντονο αίσθημα ίασης του δέρματος στην προσπάθεια έλξης της πόσθης προς τα πίσω και η ερυθρότητα στο δέρμα. Η εμφάνιση ελκών στην περιοχή μπορούν επίσης να δηλώσουν την ύπαρξη της νόσου. Είναι πολύ συνηθισμένο επίσης σε πολλούς ασθενείς να παρουσιάζεται πόνος κατά την ούρηση.

Βαλανίτιδα-Βαλανοποσθίτιδα - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Αν εμφανισθούν σχετικά συμπτώματα στη περιοχή της βαλάνου θα χρειαστεί άμεσα να πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση από ειδικό Δερματολόγο- Αφροδισιολόγο ώστε να γίνει αποκλεισμός των λοιπών δερματολογικών παθήσεων που μπορεί να παρουσιαστούν στην περιοχή και μιμούνται την κλινική εικόνα της βαλανίτιδας – βαλανοποσθίτιδας. Σε ορισμένες κλινικές περιπτώσεις ίσως να ζητηθούν και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως:

 • Λήψη δείγματος για καλλιέργεια από την περιοχή της βαλάνου
 • Αιματολογικός έλεγχος για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων
 • Εξέταση για τον αποκλεισμό υποκλινικού σακχαρώδη διαβήτη
 • Λήψη δείγματος για βιοψία όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή της θεραπείας

ΒΑΛΑΝΙΤΙΔΑ - ΒΑΛΑΝΟΠΟΣΘΙΤΙΔΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία που εφαρμόζεται από τους Δερματολόγους-Αφροδισιολόγους για την Βαλανίτιδα- Βαλανοποσθίτιδα, εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και την έκταση του δέρματος που έχει επηρεασθεί, καθώς πρέπει να είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Εάν πρόκειται για περιορισμένη εξάπλωση της νόσου, η θεραπεία γίνεται με τοπική χρήση αντιμυκητιασικών ή αντιβιοτικών ουσιών ή ακόμη και κορτικοστεροειδών. Σε άλλες δύσκολες κλινικές περιπτώσεις με υψηλή βαρύτητα των συμπτωμάτων, επιβάλλεται η φαρμακευτική θεραπεία από το στόμα όπως επίσης και η χρήση υποαλλεργικών προϊόντων για το καθημερινό πλύσιμο της γεννητικής περιοχής.

Τέλος, οι οδηγίες πρόληψης από τον Δερματολόγο, είναι απαραίτητες και εμπεριέχουν την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής με ειδικά προϊόντα, αλλά και η χρήση προφυλακτικής προστασίας κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών.

Χρήση Αντιβιοτικών

Φαρμακευτική Θεραπεία

Καθημερινό Πλύσιμο

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451