Συφιλη

Η σύφιλη είναι ίσως η πιο γνωστή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum ή ωχρά σπειροχαίτη όπως αλλιώς ονομάζεται. Μπορεί να προσβάλλει όλα τα συστήματα και όργανα του σώματος και να μιμηθεί ποικίλες νόσους. Η νόσος έχει τρία ενεργά στάδια και ένα ανενεργό στάδιο που ονομάζεται λανθάνουσα σύφιλη. Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε κάθε στάδιο. Συνήθως ξεκινάει ως μία ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα, το ορθό έντερο ή το στόμα, και εξελίσσεται στα περαιτέρω στάδια.

Πρωτογενής Σύφιλη

Στο πρώτο αυτό στάδιο εμφανίζονται το ανώδυνο χωρίς φαγούρα συφιλιδικό έλκος στο σημείο ενοφθαλμισμού και η πιθανή σύστοιχη συφιλιδική αδενίτιδα, κατά μέσο όρο 14 - 21 ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης. Υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να αντιληφθεί ο ασθενής τα έλκη, τα οποία είναι συνήθως ανώδυνα. Συνηθέστερες περιοχές είναι ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος, η βάλανος, το πέος, το εφήβαιο, αλλά και η στοματική κοιλότητα. Μετά από 3-6 εβδομάδες το έλκος υποχωρεί και αφήνει στην θέση του μια ουλή. Αν δεν γίνει θεραπεία στο στάδιο αυτό, η σπειροχαίτη θα παραμείνει στον οργανισμό και θα οδηγήσει στην δευτερογενή σύφιλη. Υπάρχει περίπτωση ίασης της νόσου και επούλωσης των ελκών εντός 4-6 εβδομάδων.

Δευτερογενής Σύφιλη

Η δευτερογενής σύφιλη αρχίζει περίπου 4-10 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του έλκους και οφείλεται στην αιματογενή και λεμφική διασπορά της πρωτογενούς σύφιλης όταν αυτή μένει αθεράπευτη, ενώ έχει διάρκεια 2-10 εβδομάδες. Συνοδεύεται συνήθως από κνησμό και άλγος μικρής έντασης και συχνά συγχέεται και με άλλα δερματικά νοσήματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Πυρετός, κακουχία, φαρυγγίτιδα, κεφαλαλγία, λεμφαδενοπάθεια (γρίπη)
  • Γενικευμένο πολύμορφο κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα που μπορεί να επιμένει για εβδομάδες ή μήνες
  • Αλωπεκία κατά τόπους στο τριχωτό, γένια ή βλεφαρίδες
  • Ευμεγέθεις βλάβες σαν θηλώματα στα γεννητικά όργανα που ονομάζονται πλατέα κονδυλώματα

Καθώς όλες αυτές οι βλάβες είναι πολύ μεταδοτικές και η νόσος σε αυτό το στάδιο είναι πολύ μεταδοτική, χρειάζεται άμεσα θεραπεία, ώστε να μην υποτροπιάσει μέσα στον πρώτο χρόνο.

Τριτογενής Σύφιλη

Η τριτογενής σύφιλη αποτελεί το τελικό στάδιο της νόσου και εμφανίζεται στο 25% των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία κατά τα προηγούμενα στάδια. Μπορεί να εμφανιστεί σε 3-15 χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Χαρακτηρίζεται από προσβολή απομακρυσμένων οργάνων όπως το καρδιαγγειακό σύστημα, νευρικό σύστημα, το ήπαρ, τα οστά κ.α.

Λανθάνουσα Σύφιλη

Είναι η ορολογική απόδειξη της νόσου χωρίς κλινικά συμπτώματα. Η πρώιμη λανθάνουσα περίοδος αρχίζει ένα χρόνο περίπου μετά ή και λίγο νωρίτερα από την έναρξη της πρωτογόνου σύφιλης και είναι το στάδιο εκείνο που δεν παρουσιάζει ενεργές. Ο ασθενής μοιάζει υγιής, αλλά οι αιματολογικές εξετάσεις μαρτυρούν την μόλυνση με το τρεπόνημα. Συνήθως διαρκεί περισσότερο από 4 χρόνια.

Συγγενής Σύφιλη

Πρόκειται για την μετάδοση της ωχράς σπειροχαίτης από την μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό. Από τα νεογνά που θα γεννηθούν από πάσχουσα μητέρα το 50% θα καταλήξουν στην γέννηση ή λίγο μετά και το 40% αυτών θα εμφανίσουν συμπτώματα συγγενούς σύφιλης. Το νεογνό θα γεννηθεί υγιές μόνον αν η μητέρα λάβει θεραπεία για τη σύφιλη πριν την 16η εβδομάδα της κύησης.

Σύφιλη - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της σύφιλης γίνεται κλινικά και εργαστηριακά με εξέταση αίματος. Οι ορολογικές (αιματολογικές) εξετάσεις που βοηθούν στην διάγνωση είναι η VDRL, FTA-Abs. Επειδή η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πρέπει να εξεταστεί και να ενημερωθεί και ο/η σύντροφός σας. Τα τεστ γίνονται θετικά συνήθως 2-5 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση.

Σύφιλη - ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διαφορική διάγνωση της σύφιλης θα πρέπει να γίνει από πλήθος δερματικών νοσημάτων με κυριότερα τα: Έρπης γεννητικών οργάνων, τραυματικά έλκη, κονδυλώματα, ροδόχρους πιτυρίαση, ψωρίαση, ιογενή και φαρμακευτικά εξανθήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΦΙΛΗΣ

Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, εφόσον γίνει έγκαιρα η διάγνωση της και αντιμετωπιστεί η μόλυνση σωστά. Σήμερα η θεραπεία της σύφιλης είναι εύκολη και ριζική με αγωγή ενέσεων πενικιλίνης. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν συνήθως με επιτυχία το πρωτογενές και δευτερογενές στάδιο της σύφιλης. Σε ασθενείς αλλεργικούς στην πενικιλίνη δίνεται δοξυκυκλίνη ή τετρακυκλίνη. Η επιτυχία της θεραπείας πιστοποιείται με την πτώση του δείκτη RPR. Οι επαναληπτικές εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητες για τουλάχιστον ένα χρόνο ώστε να ελεγχθεί εάν η θεραπεία ήταν επιτυχής.

Πρωτογενής/Λανθάνουσα

Η θεραπεία γίνεται με βενζαθινική πενικιλλίνη G εφάπαξ σε δόση 2,4 εκατομμύρια μονάδες ενδομυϊκά.

Δευτερογενής/Τριτογενής

Δίνεται βενζαθινική πενικιλλίνη G 2,4 εκ. μονάδες ενδομυϊκά 1 φορά την εβδομάδα, για 3 συνεχόμενες εβδομάδες.

Εξέταση για τον ιό HIV

Ο ασθενής είναι απαραίτητο να εξεταστεί και για μόλυνση από τον ιό HIV, καθώς οι δύο νόσοι συχνά συνυπάρχουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451