Πληροφοριες για τα Κονδυλωματα HPV

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν αποκαλείται άδικα ο "ιός του σεξ", αφού μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά και με επαφή με τα υγρά του κόλπου και του πέους και με ξυραφάκι. Περιλαμβάνει μια ομάδα από στελέχη που μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, θηλώματα, μυρμηγκιές και καρκίνο στα σημεία που προσβάλουν, δηλαδή τα γεννητικά όργανα, τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, τον πρωκτό αλλά και οπουδήποτε στο δέρμα. Υπάρχουν πάνω από 150 τύποι του ιού HPV και τουλάχιστον 13 είναι ογκογόνα στελέχη (τύποι υψηλού κινδύνου με πιο γνωστούς τον 16 και 18), ενώ άλλα είναι χαμηλού και προκαλούν κονδυλώματα και θηλώματα (τύποι χαμηλού κινδύνου, όπως οι 6 και 11).

Κονδυλώματα HPV σε Άνδρες και Γυναίκες

Οι πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για τα κονδυλώματα και τον ιό HPV που τα προκαλεί είναι: Οι πιο σεξουαλικά ενεργοί άντρες και γυναίκες θα μολυνθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνήθως η HPV λοίμωξη υποστρέφει μέσα σε λίγους μήνες από τη μόλυνση και στο 90% των περιπτώσεων ο οργανισμός αυτοϊάται. Ένα πολύ μικρό ποσοστό οδηγεί στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ένα ακόμα μικρότερο προκαλεί καρκίνο του πρωκτού και του πέους αλλά αυτό για να γίνει απαιτεί να περάσουν μερικά χρόνια.

Κονδυλώματα HPV και Καρκίνος

Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό HPV αυτοϊώνται, σε κάποιες η λοίμωξη μπορεί να εμμένει και τελικά να οδηγήσει σε κακοήθεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε γυναίκες με γερό ανοσοποιητικό μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πάρει 15-20 χρόνια, ενώ σε εκείνες με αδύναμο οργανισμό ίσως 5-10 έτη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο ζωής σας, τη διατροφή σας, να ξεκουράζεστε και να κάνετε γυναικολογικό τσεκάπ. Οι πιο σημαντικές εξετάσεις είναι το ετήσιο τεστ Παπ, το HPV DNA test που δείχνει αν έχετε μολυνθεί από τον ιό και από ποιον τύπο του και στη συνέχεια ο γιατρός θα προτείνει εξατομικευμένα πρωτόκολλα, εφόσον εντοπίσει κάτι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει αρκετές πληροφορίες για τα κονδυλώματα και τον HPV και προτείνει ως μέσα πρόληψης:

  • Αποχή από το κάπνισμα που είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του πέους.
  • Επιλογή σταθερού συντρόφου
  • Χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή κάθε μορφής
  • Περιτομή
  • Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές καλό είναι να κάνουν την εξέταση HPV DNA test για να δουν αν έχουν προσβληθεί από κάποιον ογκογόνο τύπο του HPV και να παρακολουθούνται στενά.
  • Το εμβόλιο για τον HPV ιδανικά πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Ένα από τα δύο που διατίθενται στην αγορά προστατεύει και από τους τύπους που προκαλούν κονδυλώματα.

ΤΥΠΟΙ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Εξωτερικά Κονδυλώματα

Τα εξωτερικά κονδυλώματα μοιάζουν με μικρά σπυράκια ή ελίτσες με ανώμαλη επιφάνεια και είναι καλοήθεις σχηματισμοί που οφείλονται κυρίως στους τύπους του ιού HPV 6 και 11.

Εσωτερικά Κονδυλώματα

Οι πιο επικίνδυνοι από τους τύπους που χτυπούν τον τράχηλο της μήτρας και προκαλούν επίπεδα ή αλλιώς εσωτερικά κονδυλώματα θεωρούνται οι 16, 18, 31, 33 και 45.

Οξυτενή Κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, όπως κονδυλώματα στον κόλπο, το αιδοίο τα χείλη του αιδοίου, η ουρήθρα, το πέος αλλά και το περίνεο και ο πρωκτός.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451