Κονδυλωματα στο Στομα

Τα κονδυλωματα στο στομα είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μεταδίδεται μέσω του στοματογεννητικού σεξ (δηλαδή το στοματικό σεξ) αλλά και με φιλί με κάποιον που ήδη έχει κονδυλώματα στο στόμα.

Κονδυλώματα στο Στόμα - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Είναι καλοήθεις βλάβες, οφείλονται στον ιό HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) και μοιάζουν με μικρά επάρματα, δηλαδή μικρά εξογκώματα που μεγαλώνουν και εμφανίζονται μόνα τους ή σε ομάδες. Τα βλέπουμε σε χείλη, στη βλεννογόνο του στόματος, τις αμυγδαλές ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμφανίζονται κονδυλωματα στη γλωσσα.

Κονδυλώματα στο Στόμα και Καρκίνος

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 600-700 νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος, ενώ 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτή την αιτία. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η HPV λοίμωξη σχετίζεται με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα και σε μικρότερο βαθμό με καρκίνο του στόματος.

Η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο του στόματος είναι άντρες και μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν μεγάλους ενόχους το αλκοόλ και το κάπνισμα. Σήμερα όμως έχει φανεί η συσχέτιση του HPV με τη νόσο σε ασθενείς που δεν πίνουν και δεν καπνίζουν.

Συμπερασματικά, τα κονδυλωματα στο στομα είναι καλοήθεις βλάβες που όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν ΆΜΕΣΑ για να μη μεταδοθούν αλλά και να μην πολλαπλασιαστούν. Ο σύντροφός σας πρέπει επίσης να ελεγχθεί γι’ αυτά, όπως και εσείς για άλλες πιο σοβαρές βλάβες.

Κονδυλώματα στο Στόμα - ΠΡΟΛΗΨΗ

Τα κονδυλωματα στο στομα οφείλονται κυρίως στους τύπους του ιού HPV 6 και 11. Για να βοηθήσετε τη θεραπεία να πάει καλά πρέπει να παίρνετε προφυλάξεις, δηλαδή να αποφεύγετε το στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό, να έχετε σταθερό σύντροφο, να φροντίζετε το ανοσοποιητικό σας ώστε ο οργανισμός να αυτοϊαθεί και να αποβάλει την HPV λοίμωξη. Επίσης, να αποφεύγετε το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, ειδικά σε συνδυασμό. Τέλος, το εμβόλιο για τον HPV πιστεύεται ότι προστατεύει από την εμφάνιση κονδυλωμάτων στο στόμα, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να εστιάζουν στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Εκτός από τα κονδυλώματα ο ιός HPV μπορεί να δημιουργήσει και άλλες καλοήθεις βλάβες στο στόμα, όπως το θήλωμα και η κοινή μυρμηγκιά. Όλες οι παραπάνω βλάβες σχετίζονται με τύπους του ιού HPV που είναι χαμηλού κινδύνου (π.χ. οι 6 και 11). Επίσης υπάρχει η λεγόμενη εστιακή επιθηλιακή υπερπλασία που συνδέεται με τους τύπους του ιού HPV 13 και 32.

Όμως τα κονδυλώματα (καλοήθεις βλάβες) στο στόμα, τα θηλώματα και οι μυρμηγκιές είναι η μία όψη όσων συμπτωμάτων προκαλεί ο ιός HPV.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν εμφανίσετε κονδυλώματα καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον δερματολόγο ή στοματολόγο με ειδίκευση στο θέμα του HPV ώστε να ελέγξει την στοματική σας κοιλότητα. Εκτός από τα οξυτενή κονδυλώματα στο στόμα, ορισμένοι τύποι υψηλού κινδύνου του ιού HPV, όπως είναι ο 16, οδηγούν στην εμφάνιση προκαρκινικών βλαβών (λευκοπλακία, ερυθροπλακία, δηλαδή λευκές ή κόκκινες πλάκες) στο στόμα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο.

HPV DNA Test

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το HPV DNA Test προσφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια διάγνωση ως προς τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451