Κονδυλωματα στο Λαιμο

Τα κονδυλωματα στο λαιμο εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του στοματοφάρυγγα (βάση γλώσσας, λάρυγγα, αμυγδαλές κ.α) και η κλινική τους εικόνα διαφέρει κάπως από τα οξυτενή που βλέπουμε στα γεννητικά όργανα. Ορισμένα μοιάζουν με μικρογραφία κουνουπιδιού (ανθοκραμβοειδή) αλλά ίσως έχουν το χρώμα της γλώσσας ή του ουρανίσκου και να μην τα αντιληφθείτε αμέσως. Mεταφέρονται εκεί κυρίως μέσα από το στοματικό σεξ και είναι καλοήθεις βλάβες που πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Κονδυλώματα στο Λαιμό - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλωματα στο λαιμο οφείλονται στους τύπους του ιού HPV χαμηλού κινδύνου 6 και 11. Όμως αυτοί οι τύποι ευθύνονται ακόμα και για μια κατάσταση γνωστή ως λαρυγγική θηλωμάτωση που εμφανίζεται με θηλώματα στο λαιμό. Τα θηλώματα δεν είναι κονδυλώματα, αλλά μεταδίδονται από τους ίδιους τύπους. Είναι πιο συνηθισμένα στα παιδιά από ότι στους ενήλικες και μπορεί να προκαλέσουν συριγμό, μέχρι και δύσπνοια. Μάλιστα η θηλωμάτωση στο λάρυγγα είναι η πιο συχνή καλοήθης νεοπλασία με συχνότητα 3,6 παιδιά ανά 100.000 και 1,8 ενήλικες ανά 100.000.

Κονδυλώματα στο Λαιμό και Καρκίνος

Εκτός από τα κονδυλώματα λαιμού υπάρχουν πιο επικίνδυνοι τύποι του ιού HPV που μπορεί να δημιουργήσουν εσωτερικά (επίπεδα) κονδυλώματα στο λαιμό. Πρόκειται για τους τύπους 16 και 18 που προκαλούν το 70% των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου και περίπου το 90% των περιστατικών καρκίνου των αμυγδαλών, της βάσης της γλώσσας και του στοματοφάρυγγα αλλά και του λάρυγγα. Σύμφωνα με μελέτες ο ιός HPV ευθύνεται για το 50-80% των καρκίνων στο στοματοφάρυγγα και ειδικά στο πίσω μέρος του στόματος (βάση γλώσσας, αμυγδαλές κ.ά). Οι άντρες αποτελούν την πλειονότητα των ασθενών σε ποσοστό 70-80%. Μάλιστα τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί στο εφταπλάσιο και πλέον όλες οι μορφές του καρκίνου (καρκίνος του στόματος, της γλώσσας κ.ά) υπερβαίνουν τα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μέχρι σήμερα η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θεωρούνταν οι κύριοι ένοχοι για την εμφάνιση καρκίνου του στοματοφάρυγγα αλλά η μεγάλη εξάπλωση του ιού HPV που μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής ήρθε να αναστρέψει όσα γνωρίζαμε. Το αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο στοματοφάρυγγα, αλλά ο ιός HPV και ειδικότερα τα επικίνδυνα στελέχη του είναι επίσης σημαντικές αιτίες.

Συμπερασματικά, ο ιός HPV ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων έχει διάφορες όψεις: ορισμένοι τύποι του προκαλούν κονδυλωματα στο λαιμο και θηλώματα και άλλοι αλλοιώσεις στο βλεννογόνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας οδηγώντας ακόμα και σε καρκίνο. Από τα στελέχη του ιού που προσβάλλουν την περιοχή και την ανώτερη αναπνευστική οδό, οι τύποι 6 και 11 προκαλούν κονδυλώματα και αναπνευστική ή λαρυγγική θηλωμάτωση. Από την άλλη, τα στελέχη 16 και 18 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Ακόμα στην αναπνευστική οδό έχει εντοπιστεί και ο τύπος HPV 30.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451