Κονδυλωματα στο πεος

Πώς μοιάζουν οι καλοήθεις βλάβες στο πέος και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνες; Τα κονδυλωματα στον αντρα εμφανίζονται κυρίως στο πέος, αλλά και στους όρχεις και τον πρωκτό κ.α. Οι πιο συχνοί τύποι HPV είναι οι 6 και 11 που δημιουργούν τα οξυτενή κονδυλώματα. Άλλοι τύποι που έχουν ταυτοποιηθεί στο πέος είναι οι 16, 18, 42-44 και 51, 52, 53, 55.

Τα οξυτενή κονδυλώματα στο πέος έχουν την εικόνα μικρού κουνουπιδιού αλλά μπορεί να είναι και σχετικά επίπεδα και να μοιάζουν με σπυράκια. Τα κονδυλώματα στο πέος εμφανίζονται είτε ως μεμονωμένες βλάβες είτε συνενώνονται σε πλάκες και πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση γιατί μεταδίδονται εύκολα με την επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική, χέρια). Επίσης αν αφήσετε τα κονδυλώματα στο πέος να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο.

Κονδυλώματα Στο Πέος και Καρκίνος

Υπάρχουν και ορισμένοι τύποι HPV που δεν προκαλούν κονδυλώματα στο πέος (δηλαδή τις καλοήθεις βλάβες), αλλά αλλοιώσεις πιο επικίνδυνες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο πέος. Πρόκειται κυρίως για τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV 16 και 18. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Causes Control, τα τελευταία 30 χρόνια τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του πέους αυξήθηκαν κατά 20% στις χώρες της δύσης και αυτό συμπίπτει με την εξάπλωση του ιού HPV.

Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξόγκωμα που δεν προκαλεί πόνο, μια πληγή στο πέος που δεν επουλώνεται εύκολα, εξάνθημα, αιμορραγία. Όλα τα παραπάνω μπορεί να παρουσιάζονται κάτω από την ακροποσθία (έτσι λέγεται επιστημονικά το πετσάκι), η οποία είναι δύσκολο να τραβηχτεί προς τα κάτω. Άλλα ύποπτα σημάδια είναι: έκκριμα που μυρίζει έντονα, πρησμένο πέος, αλλαγή στο χρώμα του κ.ά. Ο καρκίνος του πέους χτυπά κυρίως την περιοχή κάτω από την ακροποσθία και τη βάλανο.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΕΟΣ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι βασικές θεραπείες για τα οξυτενή κονδυλώματα στο πέος είναι η εφαρμογή τοπικά κρεμών με ιμικουιμόδη, τριχλωροξικό οξύ κ.ά. Επίσης στο ιατρείο ο γιατρός θα προτείνει, ανάλογα με το περιστατικό, κρυοπηξία (κρυοθεραπεία) με υγρό άζωτο, καυτηριασμό (διαθερμία) και λέιζερ διοξειδίου (CO2). Το λέιζερ διοξειδίου είναι η τελευταία γενιά θεραπειών που συνήθως εξαλείφει τα κονδυλώματα στο πέος μέσα σε μία συνεδρία.

Σε όλες τις περιπτώσεις κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή. Αυτό εξαρτάται και από το ανοσοποιητικό σας και τις πιθανότητες επαναμόλυνσης, γι’ αυτό πρέπει να παίρνετε προφυλάξεις και να προσέχετε να έχετε σταθερό σύντροφο. Επειδή το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοση του ιού (καθώς δεν καλύπτει όλο το μέρος των γεννητικών σας οργάνων) το πιο σημαντικό από όλα είναι να κάνετε το εμβόλιο για τον HPV. Και τα δύο που διατίθενται στα φαρμακεία προστατεύουν από τους τύπους του ιού που μπορεί να δημιουργήσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και στη συνέχεια καρκίνο, ενώ το ένα από αυτά προστατεύει και από τη μετάδοση κονδυλωμάτων. Το εμβόλιο γίνεται και σε αγόρια μέχρι 26 ετών, αλλά δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία γι’ αυτά.

Kρυοπηξία

Ο γιατρός καταστρέφει τις δερματικές αλλοιώσεις με κρυοπηξία, δηλαδή με υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο αζώτου, το οποίο φροντίζει να ψεκάζει στην προβληματική περιοχή.

Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες.

Laser CO2

Η οπτική ίνα του laser CO2 στοχεύει τα κονδυλώματα ένα ένα, τα θερμαίνει και στην πορεία κάνει τη βλάβη να εξαχνωθεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και απόλυτα ακριβές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Αν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που σας απασχολεί, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και ένας έμπειρος ιατρός θα επικοινωνήσει για περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ 210 6980451